Osvobození Prahy, Dny zrady, Sokolovo

Máme rádi československou tvorbu, takže tady vše o tom
Uživatelský avatar
nalim159
major
Příspěvky: 1318
Registrován: úte 10. čer 2008 13:07:55
Bydliště: Kysucké Nové Mesto

Osvobození Prahy, Dny zrady, Sokolovo

Příspěvek od nalim159 »

Vladimír Brabec hraje v tomto filmu roli, která mu hodně sedla (rozhlasový hlasatel). Jeho výzvy o pomoc Praze jsou hodně povedené. Jinak z celé trilogie se mi nejvíce líbí Dny zrady, pak právě Osvobození. Sokolovo je dost slabé. Navíc je při nejmenším hodně diskutabilní, zda z filmu vyplynulo, že svobodovci u Sokolova zvítězili. Mně osobně to připomíná tvrdou prohru, sice po statečném odporu, ale prohru.
Ale, čože...? Na návštěve?!
Uživatelský avatar
Honza Zeman
předseda
Příspěvky: 2527
Registrován: stř 28. kvě 2008 18:24:05
Bydliště: rodný domek na Zbraslavi

Re: Osvobození Prahy, Dny zrady, Sokolovo

Příspěvek od Honza Zeman »

A ty si myslis, ze ve skutecnosti vojaci u Sokolova zvitezili? Spis splnili ukol a zdrzeli Nemce, nepustit je pres reku. Kdyby se nestahli, tak by byli rozpraseni....Jinak z teto trilogie mam nejradis prave Sokolovo, ukazky boju, Liskova hudba, a treba i ty prekroucene momenty - viz ozraly Sergej Ingr padajici ze schodu, Otakar Jaros jako zaniceny komunista ( ve skutecnosti je nenavidel) a dalsi. Pri nich se fakt kralovsky bavim :D :lol:

Jinak kdo se chce dozvedet jak to bylo doopravdy a precist neco o vzniku 1.cs samostatneho praporu a jeho ceste domu, tak doporucuji knihy Karla Richtera - Apokalypsa v Karpatech, Pres krvave reky, Dobyvani domova 1 a 2 dil, fakt zajimave cteni :!:
....dnes bude ten, slavnej blaznivej den....dnes bude ten, slavnej blaznivej den......
baxz
strážmistr
Příspěvky: 67
Registrován: úte 24. čer 2008 20:32:51
Kontaktovat uživatele:

Re: Osvobození Prahy, Dny zrady, Sokolovo

Příspěvek od baxz »

i me se z tehle trilogie libi nejvic sokolovo,pripadne me nejvic filmovy a zazivny.dny trady jsou plne dialogu a osvobozeni prahy me pripadne takovy vlekly a hodne oslavujici ksč.jinak jak pise hombre,v bitve u sokolova nejde mluvit o vyhre ale o splneni ukolu.
Uživatelský avatar
geza
poručík
Příspěvky: 213
Registrován: pát 30. kvě 2008 6:42:09

Re: Osvobození Prahy, Dny zrady, Sokolovo

Příspěvek od geza »

Tuhle trilogii jsem si pochopitelně nemohl nekoupit, ale ještě jsem se nedostal k tomu, abych si to pustil. Jakmile to udělám, přijdu se svou troškou do mlýna.
Mluv za nás, Honzo! ....... Tak řekni, jak to tenkrát bylo!
Uživatelský avatar
Dobesch
major
Příspěvky: 628
Registrován: stř 11. čer 2008 8:06:22

Re: Osvobození Prahy, Dny zrady, Sokolovo

Příspěvek od Dobesch »

Tahle trilogie je skvele remeslne odvedena ale jinak...

Dny Zrady -- pres proklamace o presných dialozich na základě archivnich pramenu je to hodně poplatne dobe vzniku --ne snad prekroucene, ale napr, veskere sceny s redaktory Rudeho prava a ty komunisticke schuze -- no proste to je trosku nad. Bohuzel tim ze se to zaobira sirsim okolim tak mi to prijde ze neumerna sposuta ve casu je venovana Hitlerovym exhibicim narozdil od popisu treba toho jak se pripravovala nase armada (napr. zasedani gen.stabu kde by se treba nastinil zpusob obrany a pod) Navic nektere momenty jsou vylozene neautenticke (napr. delostreleckou houfnici do CS opevneni namontovali zkusebne az nemci -- v roce 1938 tam rozhodne nebyla). Asi jako uplny ulert povazuju to jak se starej Horak dozvi o smrti sveho syna az z Rudeho prava ... ze by armada rodinu neinformovala ale prvni komu to hlasili bylo Rude pravo ?????? Jinak diky prevaze historickych rekonstrukci dialogu hodne dejuprosty film. A snad nejvic me depta jak Nemci mluvi nemecky ae vsichni ostatni (vcetne britu a francouzu) cesky. PAradoxe se objevi i Petr Stepanek ale ne jako Otakar Jaros i kdyz se to dal tvari jako ze se sleduji osudy jednotlivych osob (viz. Krampol, Dolezalova)

Sokolovo -- skoro (az na schuzi) uzasnych prvnich 30 minut --- nevim zda rekonstrukce Atentatu je hezci tady nebo v Atentatu, pak asi hodinku se skoro --az na schuze a opileho Ingra nic nedeje aby nasledovala celekm strhujici scena boje o Sokolovo. K debate kdo vyhral bych konstatoval, ze Pyrhovo vitezstvi zde "utrpeli" Cechoslovaci. Mozna nesugestivnejsi scena je ten zaver kdy tam stoji trosky jednotky a u dvou jmen ze tri se ozve PAdl pri obrane Sokolova. A jAk se Dolezalova a ostatni dostali z toho kostela sem nikdy nepochopil :-)

Skoda ze tyto dva filmy maji na DVD titule vyleptany v obraze Zlaty OSvobozeni Prahy kde uz jsou titule vzlast.

Osvobozeni Prahy -- prehnane zvelicena a glorifikovana role KSC v povstani (nejak mi to prijde ze Vavra nastudoval zavery americkych filmu a pouzil). Nastesti je Vavra mistr sveho remesla a ve chvilich kdy z by se z filmu stala uplna fraska zaradil prostrih dobovych zaberu--tim udrzel film koukatelny -misty zaznit z ust komunistickeho funkcionare slovo navic tak se film zvrhne v tragikomedii. Osobne si myslim ze je celkem skoda ze se to tolik zamerilo na roli KSC a vyjednavani "odboje" s nacisty -misto techto scen bych pouzil motivy z Neme Barikady a film by jen ziskal. Trosku mi vadi ze jednani Odboj X NAcisti je tady popisovano skoro jako zrada, zatimco komuisticky postoj "postrilime je at nas to stoji co nas to stoji" je posunut na vyssi poslani

Nechci rici ze nejlepsi, to rozhodne ne, ale minimalne.....safra ono se hleda spatne to spravne slovo -prekvapivy, otevreny i na Majora zemana platici .. proste pro mnohe asi sokujici, ale hodne realisticky posazeny je pohled Jirky Krampola v bonusech. Proste jak ho nemusim za jeho filmovy pociny z pozdejsich let tak jeho zhodnoceni tehdejsi doby a duvodu proc tam ti herci hrali je hodno uznani a tleskam mu, ze to jako jeden z mala takhle rekl a nesnazi se skryvat za nejake fraze o tom ze si nebyl vedom toho co toci apod. Stejne tak jeho konstatovani, ze vzhledem k rozsahu komparsu uz tohle nikdy nikdo v Cechahh nenatoci.

Osobne bych vsechny tri filmy prestrihal tak na 90minut/film a vyhazel nektere nadbytecne "autenticke dialogy" (a ze jich je) pripadne dialogy oslavuji proziravost a silu KSC a myslim ze by to mohla i dnes pokoukana pro sirsi verejnost.
Možno tou dolinou ide ten voz.........
Uživatelský avatar
nalim159
major
Příspěvky: 1318
Registrován: úte 10. čer 2008 13:07:55
Bydliště: Kysucké Nové Mesto

Re: Osvobození Prahy, Dny zrady, Sokolovo

Příspěvek od nalim159 »

Přesně tak, Krampol trefil hřebík na hlavičku.

Jinak k tomu opevnění, dřevěná maketa 100mm houfnice je vystavená na Dobrošově (ale Dny zrady se točily na Haničce). Z filmu mělo vyznít, že naše pevnosti byly dostavené, plně vybavené, připravené k obraně (ale tento "omyl" je i dnes celkem běžný). Ještěže Vávru nenapadlo točit třeba na Boudě, a udělat maketu dělostřelecké výsuvné věže srubu Horymír :D.

Filmařsky je to povedené, rozsah komparsu v českém filmu nevídaný. Je škoda, že naše historie má tolik témat, která by stála za zfilmování, ale jaksi se k tomu dnes nikdo nemá (a když, tak to je nehorázná sračka jako třeba Musíme si pomáhat). To, co se natočilo v minulosti, musí být (více / méně) době poplatné. (Atentát je jednou z mála výjimek, tam politika opravdu není.) Ale co dělat, když jinde není kde brát...
Ale, čože...? Na návštěve?!
Uživatelský avatar
Willy Kleiber
major
Příspěvky: 936
Registrován: pát 30. kvě 2008 12:25:07

Re: Osvobození Prahy, Dny zrady, Sokolovo

Příspěvek od Willy Kleiber »

Dobesch píše:... je pohled Jirky Krampola v bonusech ...
Nejlepší je jeho popis situace na Ukrajině, kde "lidi stáli v obchodech frontu, a nikdo nevěděl na co" :lol: :lol:
Horko, že jo...Jako tenkrát v Krakově!
Uživatelský avatar
Dobesch
major
Příspěvky: 628
Registrován: stř 11. čer 2008 8:06:22

Re: Osvobození Prahy, Dny zrady, Sokolovo

Příspěvek od Dobesch »

Presne tocilo se na Hanicce --to bylo asi dano tim ze tehdy to byla jedina dobudovana (nebo aspon po stavebni strance) pristupna tvrz. Dobrosov sice pristupny byl ale pobihani podzemim (ktery nebylo dobudovany) a vylez tema provizornima vratkama (ktery v dobe nataceni uz ani neexistovaly) by asi zhatil zamer. A vylejzat skrz diamantak u Zelenyho by asi taky filmarsky vypadalo jako vtip. No a Bouda byla sice dobudovana ale prakticky uzavrena (dalo se ale interiery by ve filmu novotou nezarily). NAvic nevi jak by ten dav dostal do delotoce v Horymirovi :-)

K tomu jen perlicka --Sequensovi neporaze se tocily prakticky na ADAMu --resp na K-S 38 coz je Adamuv primy soused (Adam uz byl tehdy cerstve zabran armadou).

A dotaz do palcu --Co mohly dustojik (L.Frej) chytit na ten rozhlasovy prijimac tech cca 30m pod zemi ??? :lol:
Možno tou dolinou ide ten voz.........
Uživatelský avatar
malej Míra
bývalý předseda č.2
Příspěvky: 2644
Registrován: stř 28. kvě 2008 19:01:31
Bydliště: Roztoky u jezu, Hochtorgasse 27.

Re: Osvobození Prahy, Dny zrady, Sokolovo

Příspěvek od malej Míra »

nalim159 píše:...a když, tak to je nehorázná sračka jako třeba Musíme si pomáhat...
Nesouhlasím!!!!! :x :x :x
Řekl bych, že tady se jedná o základní a hrubé nepochopení tohoto filmu. S ostatními filmy to má společného jediné a to právě tu válku, ale jinak se jedná o řešení vztahů a existenčních problémů té doby... To nechci dál rozvíjet. :(
Na starém fóru také někdo naprosto scestně srovnával "Atentát" (J.Sequens) a "Operaci Silver-A" (J.Strach). Ty filmy jsou pro různé diváky, mají různá sdělení, odlišný záměr. Osobně se mi líbí oba, ikdyž každý jinak. Věřím, že většině lidí se z různých důvodů líbí jen jeden z nich. To tak prostě je... ;)
Mám ti ukázat jak plave?
Uživatelský avatar
Dobesch
major
Příspěvky: 628
Registrován: stř 11. čer 2008 8:06:22

Re: Osvobození Prahy, Dny zrady, Sokolovo

Příspěvek od Dobesch »

Presne tak -- zrovna Musime si pomahat bych radil k tomu lepsimu co po roce 1989 vzniklo (asi za to nejlepsi osobene povazuji Kravu) -- sice se to tvari jako desna komedie (a co jinyho kdo od tvurce Pelisku cekal) ale rozhodne to komedie byt nema. Smysl toho filmu je mnohem hlubsi --byt je (mozna bohuzel) zabalen do komickeho havu .
Možno tou dolinou ide ten voz.........
baxz
strážmistr
Příspěvky: 67
Registrován: úte 24. čer 2008 20:32:51
Kontaktovat uživatele:

Re: Osvobození Prahy, Dny zrady, Sokolovo

Příspěvek od baxz »

Dobesch píše:asi za to nejlepsi osobene povazuji Kravu
ja tez ! ikdyz nemusim r.holuba...krava je vyborny film,ale uz mu taky je 15let coz o necem svedci..jinak .o filmu misime si pomahat bych tez nerekl ze je to uplna sracka,mozna mu ublizuje jak tady pisete ten komedialni obal a zajeti komedialni herci.mohlo tam toho byt urcite min,ale tak trio hrebejk,jarchovsky,trojan dobre vi na co lidi do kina prijdou,byt to ciste valecny film tak to ma minimalne o polovinu mensi navstevnost neli mensi.urcite by to slo natocit ve stylu treba Obchodu na korze coz je tez valecny pribeh obycejnych lidi a neni komedialne ladeny a vsichni vime jak tenhle film dopadl,takze mozna velka skoda toho humoru... :)
Uživatelský avatar
geza
poručík
Příspěvky: 213
Registrován: pát 30. kvě 2008 6:42:09

Re: Osvobození Prahy, Dny zrady, Sokolovo

Příspěvek od geza »

No, teda, tady se musím ozvat ... i když je to tady téma o něčem jiném ... tak Musíme si pomáhat je skutečně sračka.
Mluv za nás, Honzo! ....... Tak řekni, jak to tenkrát bylo!
Uživatelský avatar
malej Míra
bývalý předseda č.2
Příspěvky: 2644
Registrován: stř 28. kvě 2008 19:01:31
Bydliště: Roztoky u jezu, Hochtorgasse 27.

Re: Osvobození Prahy, Dny zrady, Sokolovo

Příspěvek od malej Míra »

Dobesch píše:...Smysl toho filmu je mnohem hlubsi --byt je (mozna bohuzel) zabalen do komickeho havu .
Souhlasím. On Hřebejk má určitý už vyhraněný autorský styl a ten je znát v různých retro tématech, kterým se věnuje, hlavně osudy obyčejných lidí na pozadí dobových událostí. Nikdy se to neobejde bez humoru a to je snad i v pořádku, ale zároveň se nikdy neuchyluje k "třeskuté srandě". Viz poslední počin momentálně v kinech "U mě dobrý". Mohu jen doporučit. Ale to jsme uhnuli od tématu. ;) :D
Mám ti ukázat jak plave?
Uživatelský avatar
Hans
poručík
Příspěvky: 162
Registrován: čtv 29. kvě 2008 13:00:46
Bydliště: Frýdlant nad Ostravicí
Kontaktovat uživatele:

Re: Osvobození Prahy, Dny zrady, Sokolovo

Příspěvek od Hans »

Hrubý nesouhlas,že Musíme si pomáhat je sračka :!: Hřebejkův určitě nejlepší film
Vida,Trosky.....to byl pěknej vejšlap tenkrát!
Uživatelský avatar
Honza Zeman
předseda
Příspěvky: 2527
Registrován: stř 28. kvě 2008 18:24:05
Bydliště: rodný domek na Zbraslavi

Re: Osvobození Prahy, Dny zrady, Sokolovo

Příspěvek od Honza Zeman »

Jste trochu mimo tema, tak se krotte......
....dnes bude ten, slavnej blaznivej den....dnes bude ten, slavnej blaznivej den......
Odpovědět