1. díl - Smrt u jezera

Chyby a úlety, kterých se dopustili tvůrci, herci apod.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Lipinski
major
Příspěvky: 2069
Registrován: úte 01. bře 2016 22:54:46

Re: 18. díl - Bílé linky

Příspěvek od Lipinski »

Dobesch píše:No ono je taky mozne ze byl v Osvetimi a nasledne byl presunut nekam. Ale priznam se, ze nejak mi tam nejvic vychazi ten Sachsenhausen -- i proto, ze tam byli hodne politicti - a kupodivu ono to tak hodne fungovalo, kdo sel skutecne za policky delikt ten mel relativne specialni rezim a tihle vezni se pak hojne likvidovali az koncem valky. Neplest s masivnimi popravami za haidrichiady, kdy byl zamer zlikvidovat elitu ceskeho naroda. Jinak v knizce se vraci Zeman pres Kraliky (Dolni Lipku) ..takze tam by to odpovidalo tomu Polsku
Jestli se vracel přes Králíky, tak by to fakt ukazovalo na Sachsenhausen. Osvětim to bejt nemohla, ta byla osvobozená už v lednu. A jak už psali ostatní, Zeman by tam s největší pravděpodobností poslanej nebyl. Akorát se divim, že se třeba Kalina osobně neznal se Zápotockým (Saachsenhausen) nebo Novotným (Mauthausen), protože komunisti měli v koncentrákách agilní organizace, takže by se těžko minuli. Ale v žádným z dílů se nějakej náznak vazeb na prezidenty - bejvalý koncentráčníky - neobjeví.To třeba Brabenec ve Zdivočelý zemi mluví vo Tondovi Zápotockym dost často, jestli si to teda dobře vybavuju.
"Ani jsem neušil, že jste Sundance Kid... Když budu tasit, zabijete mě."
"To je pravděpodobný."
Uživatelský avatar
malej Míra
bývalý předseda č.2
Příspěvky: 2644
Registrován: stř 28. kvě 2008 19:01:31
Bydliště: Roztoky u jezu, Hochtorgasse 27.

Re: 1. díl - Smrt u jezera

Příspěvek od malej Míra »

Ano, také si to tak pamatuji. :)
Mám ti ukázat jak plave?
Uživatelský avatar
Hermine von Paulsen
major
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 30. kvě 2016 20:15:48

Re: 1. díl - Smrt u jezera

Příspěvek od Hermine von Paulsen »

prof. Braun píše:Všiml jsem si, že když se Honza vrací do rodnýho domku, chybí tam jedna důležitá věc... Jestlipak víte jaká? A je to nedostatek tohoto dílu, nebo spíše posledního?
Je to trochu divne, ze reagujem po takom casovom odstupe, ale tym ze som nova, ani sa inak neda a mam potrebu reagovat. Ja tam na zaprazi nieco ako lavicka vidim, z pohladu na vchod domu nie na pravej, ale na lavej strane, pod rebrikom zavesenym na stene, nieco tam je, co by mohla byt lavicka. Prosim skusenejsich aby to overili. Ked sa Zeman uz schovava za murik uz to nie je vidno, resp. ten zaber tam nedosahuje.

Mam este viacej podnetov, otazok, uvah co sa tyka obrazu aj obsahu k tomuto dielu, ale to rozvediem v dalsich prispevkoch.
"Společnost potřebuje takové specialistky jako jsem já."
"Která společnost?"
"Naše. UTC."
Uživatelský avatar
Hermine von Paulsen
major
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 30. kvě 2016 20:15:48

Re: 1. díl - Smrt u jezera

Příspěvek od Hermine von Paulsen »

malej Míra píše:... Podle toho, jak ten čokl rajtuje po té boudě, bych tipoval na mladého psa také, starý pes to tak nějak už nemá za potřebí ani v tom největším transu...
Arnold Hackl píše:No mě se to právě zdá hlavně podle stavby těla - nohou, hlavy, uší, atd. ...
Starší pes by určitě takhle nevyváděl. Leda by měl Honza v kabeli půl kila bůčku....
Inklinujem tiez k tomu, ze sa jednalo o stena. Hlavne kvoli tej "mladatkovskej" stavbe tela aj pohybom, dospely pes vyzera inac.

Co sa tyka toho skakania, my mame jazvecika a vyskakuje aj po piatich rokoch s este vacssim temperamentom nez filmovy Kazan a staci mu, ze pana nevidi 1 den a tesi sa a skace akoby ho nevidel 2 mesiace.
Totiz to, co predviedol Kazan nebola radost z prichodu (vtedy psy extremne rychlo pobehuju, intenzivne vyskakuju snazia sa dostat k tvari, rukam chcu oblizovat, radostne skucia, pohadzuju hlavou atd.) to bola len puha radost z hry, z toho, ze sa mu dostava pozornosti.

Ten pes je stena, ale aj keby to bol mlady pes, nema viac ako tri roky a tym padom ako pisu kolegovia, nemohol Zemana poznat.
"Společnost potřebuje takové specialistky jako jsem já."
"Která společnost?"
"Naše. UTC."
Uživatelský avatar
Hermine von Paulsen
major
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 30. kvě 2016 20:15:48

Re: 1. díl - Smrt u Jezera

Příspěvek od Hermine von Paulsen »

nalim159 píše:Dovoluji si tvrdit, že Honza v Osvětimi (I, II) ani v Březince nebyl, a to je patrné jak ze seriálového kontextu (konkrétní název KT tam zmíněn není), tak by tomu s nějvětší pravděpodobností bylo i ve skutečnosti. Dostal 20 let za sabotáž říšského průmyslu, takže by směřoval do Dachau, a ještě pravděpodobněji do Buchenwaldu či Mauthausenu. Tyto tři tábory byly původně "jen" koncentrační, nikoli však vyhlazovací, jako např. Osvětim II nebo Březinka, byť v případě Mauthausenu to pro Čechy vyšlo skoro nastejno...Zpětně doplňuji, že nejvíc asi zapadá ten Buchenwald...Z Rakouska by se nám Honza nevracel do Prahy přes Děčín...
malej Míra píše:Přesně tak, ani z Bavorska (Dachau). Nejvíc sedí Buchenwald poblíž Výmaru (Weimar) nebo Sachsenhausen u Berlína.
Lipinski píše:
Dobesch píše:...je taky mozne ze byl v Osvetimi a nasledne byl presunut nekam. ....nejak mi tam nejvic vychazi ten Sachsenhausen -- i proto, ze tam byli hodne politicti - a kupodivu ono to tak hodne fungovalo, kdo sel skutecne za policky delikt ten mel relativne specialni rezim a tihle vezni se pak hojne likvidovali az koncem valky.... Jinak v knizce se vraci Zeman pres Kraliky (Dolni Lipku) ..takze tam by to odpovidalo tomu Polsku
Jestli se vracel přes Králíky, tak by to fakt ukazovalo na Sachsenhausen. Osvětim to bejt nemohla, ta byla osvobozená už v lednu. A jak už psali ostatní, Zeman by tam s největší pravděpodobností poslanej nebyl. Akorát se divim, že se třeba Kalina osobně neznal se Zápotockým (Saachsenhausen) nebo Novotným (Mauthausen), protože komunisti měli v koncentrákách agilní organizace, takže by se těžko minuli...
Dovolim si vyslovit jednu hypotezu a prosim kolegov o nazor, ci na zaklade skutocnosti ktore uvediem ju mozno aj potvrdit:

V uvode dielu vidime vlak, ktory je popisany roznymi parolami. Je tam mimo i.: Auslendri (pocestene Ausländer) z Moravske Ostravy se vraceji. Mierne to nasvedcuje ze vlak ide z Nemecka (resp. z uzemia kde sa rozprava po nemecky), i ked samozrejme v polskych koncentrakoch bol takisto nemecky personal.

Je pravda co tu pani kolegovia uvadzaju, ze konkretny KZ sa v dieli nespomina, avsak najdolezitejsiu indiciu si vypocujeme vtedy (a to mi prislo zase az dnes na um, ked tento diel znova pozeram), ked Zeman ukazuje strazmistrovi Pechovi naboj, ktory nasiel na mieste kde bol zasiahnuty jeho tata, a citujem z rozhovoru:

Zeman: "Je to asi z nemecky devitky"
Pecha: "Ty tomu tak rozumis"
Zeman: "Ja ty pistole znam, takovy meli bachari v lagru,... strileli sme z nich, kdyz to zacalo..."

Dovolujem si upriamit pozornost na tie posledne Zemanove slova.

Osviencim, Sachsenhausen, bol oslobodeny Cervenou armadou, Buchenwald, Dachau, Mauthausen US armadou. Ale to tiez nie je podstatne, SS sa ku koncu vojny z tychto taborov snazili rychlo evakuovat, tabory vyprazdnovali, snazili sa este vaznov na pochody smrti posielat, inak zahlazovat stopy zrychlenou likvidaciou, resp. ustanovovali nahradnych strazcov a sami sa dekovali a pratali prec. System v KZ sa rucal, oslobodzovacie armady v podstate uz len nachadzali umierajucich, vysilenych, zdravotne zdecimovanych vaznov (ma sluzit priklad Kalina) a zatykali tych SS ktori nestihli zdrhat. V Dachau den pred oslobodenim zorganizovali byvali nemecki vazni povstanie, avsak toto bolo prislusnikmi SS potlacene a nemohlo sa tykat nasich ceskych komunistov. Dachau je zaujimave i tym ze US armada po prichode v soku z nalezu tolkych mrtvych, ktori boli navezeni i z inych taborov, siahla po svojvolnej justicii a zmasakrovala prislusnikov SS, co vobec nebolo nutne na oslobodenie tabora, stacilo ich iba zatknut a odovzdat dalej. To je zname ako Dachausky masaker. Ale ziadne Zemanove: "strileli sme z nich (z tych zbrani), kdyz to zacalo..."

Jedine, co prichadza do uvahy je to, ze nasi ceski komunisti vracajuci sa vo vlaku prichadzaju z Buchenwaldu. Dlhe roky sa po vojne totiz zivila legenda, myslim ze este i my sme sa to tak ucili, ze Buchenwald oslobodili samotni vazni-komunisti. Lepsie povedane clenovia tajneho komunistickeho vyboru. Ano toto bola realita, ze taketo zoskupenie existovalo, a ze sa pokusalo organizovat odboj proti vedeniu tabora, podarilo sa vaznom aj nejake zbrane zohnat, aj schovat, no k otvorenej vzbure nikdy nedoslo, neodvazili sa (logicky). Az ked bol system uz v definitivnom rozklade a prislusnici SS sa sami zacali z tabora Buchenwald evakuovat, nakolko uz prichadzali spravy ze US army sa priblizuje, az vtedy ked boli Americania 20 km od tabora, ked vedenie SS bolo davno prec, az vtedy tento odboj siahol po zbraniach a zaistil zvysnych prislusnikov SS v nejakych straznych veziach, ktori nestihli sa vcas zdekovat. Ale to uz poobede otvarala brany US armada. https://de.wikipedia.org/wiki/KZ_Buchenwald

Cize tento pestovany mytus o oslobodeni Buchenwaldu komunistami, mohol byt v naznaku preneseny do tohto dielu, prave prostrednictvom tej Zemanovej vety. Mne sa to zda nadherne, taketo nenapadne podavanie informacii /resp.fikcii/. Je to take kuzlo, clovek vzdy nachadza aj v dieli co x krat videl nieco nove.

Co myslite pani, mozme sa ustalit na tom, ze Zeman, Vesely, Kalina a spol. mali prichadzat naozaj z Buchenwaldu?
"Společnost potřebuje takové specialistky jako jsem já."
"Která společnost?"
"Naše. UTC."
Uživatelský avatar
Lipinski
major
Příspěvky: 2069
Registrován: úte 01. bře 2016 22:54:46

Re: 1. díl - Smrt u Jezera

Příspěvek od Lipinski »

Hermine von Paulsen píše:Co myslite pani, mozme sa ustalit na tom, ze Zeman, Vesely, Kalina a spol. mali prichadzat naozaj z Buchenwaldu?
Je to možný, v dětství jsme četli Nikdo nesmí přežít od M. Moulise (edice Magnet) a dost sem se divil, jak mohli vězni dát dohromady tolik zbraní. Na druhou stranu ve filmu Krajina po bitvě od A. Wajdy si häftlingové taky vyřizujou účty s SS. Tím chci říct, že k zabíjení dozorců docházelo i jinde, když "to" začalo, tzn. osvobození a něco mezi anarchií, svobodou a mstou na SS, který nestačili zdrhnout. Ale ta Zemanova narážka by dávala smysl, kdyby to bylo na Buchenwald. No jo, vono "to" tam sice nezačalo, ale podle komunistický historiografie jo.

Já bohužel nemám knižní předlohu, ale bylo by dobrý ještě kouknout tam, jestli se o tom třeba nepíše víc. Mám Vyznavače ohně a v předloze je víc věcí než v seriálu.
"Ani jsem neušil, že jste Sundance Kid... Když budu tasit, zabijete mě."
"To je pravděpodobný."
Uživatelský avatar
Hermine von Paulsen
major
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 30. kvě 2016 20:15:48

Re: 1. díl - Smrt u Jezera

Příspěvek od Hermine von Paulsen »

Lipinski píše:...häftlingové taky vyřizujou účty s SS. Tím chci říct, že k zabíjení dozorců docházelo i jinde, když "to" začalo, tzn. osvobození a něco mezi anarchií, svobodou a mstou na SS, který nestačili zdrhnout. Ale ta Zemanova narážka by dávala smysl, kdyby to bylo na Buchenwald. No jo, vono "to" tam sice nezačalo, ale podle komunistický historiografie jo.
Ono prave v tom Buchenwalde, tak ako to podava Zeman "to zacalo" , aby sme sa rozumeli, mna vsak teraz nezaujima to prisvojovanie si oslobodenia KZ komunistickym odbojom zvnutra, alebo Americanmi zvonka, ved v podstate da sa hovorit o oslobodeni, ked uz islo o nefunkcny system, tabor bol prazdny, vedenim takmer opusteny?

Tu ide o to, ze mozeme hovorit o momente povstania len v tomto pripade.

Ano, boli pripady, ked si häftlingovia v kratkom useku anarchie vybavovali ucty s SS, ale akonahle tam dosli oslobodzovacie vojska, tak uz to islo legalnou cestou, zatknutia az potom eventuelne sudy a vykonanie rozsudkov.

Aj ked Zeman prichadza domov traumatizovany (zjavne to s nim cuka ked rachaju delobuchy benatskej noci, takisto aj ulaknutie ked vybehne v dalsom dieli na chodbu nemecky vojak zobrajuci tabak, svedci o pocuchanych nervoch), nasiaknuty nenavistou voci Nemcom, a to co mu koluje v hlave uz vo vlaku a opakuje i doma, je tuzba po pomste, (tomu kto ho udal, vratit mu to i s urokami) predsa nemyslim si, ze by sa pred Pechom isiel chvalit z toho, ze masakroval v tabore odzbrojenych, premozenych esesakov.

Preto sa nazdavam, ze Zeman vo vete ..."kdyz to zacalo" mal na mysli hrdinsky akt (povstanie voci ozbrojenej sile) a nie akt svojvolnej justicie, (masaker, osobna pomsta). To nahrava i tomu, ako sa spraval v zavere voci svojmu spoluziakovi Pragrovi, ked stali nakoniec chvilku oproti sebe u Kalinu. Pragr bol uplne bezbranny a Zeman v svojom hneve a pomstychtivosti mohol mu kludne dat po drzke, naplut do tvare a podobne (urcite by mu to preslo) ale neurobil to, Zeman bol korektny a stacilo mu ze Pragr dostane trest od exekutivy, nemal (alebo ovladol) potrebu si to s nim este osobne vybavovat. Ono to vlastne i na Kalinu mohlo urobit dojem, aky je Zeman disciplinovany, hoci ide o vec, ktora sa ho tyka a Pragr napisal to udanie nie kvoli politike ale z tych nielen najnizsich ale hlavne z "nechlapskych" pohnutok kvoli zenskej, ktoru sa neodvazil ziskat normalnym sposobom, ale takymto netradicnym vyradenim supera.
"Společnost potřebuje takové specialistky jako jsem já."
"Která společnost?"
"Naše. UTC."
Uživatelský avatar
Lipinski
major
Příspěvky: 2069
Registrován: úte 01. bře 2016 22:54:46

Re: 1. díl - Smrt u Jezera

Příspěvek od Lipinski »

Hermine von Paulsen píše:Preto sa nazdavam, ze Zeman vo vete ..."kdyz to zacalo" mal na mysli hrdinsky akt (povstanie voci ozbrojenej sile) a nie akt svojvolnej justicie, (masaker, osobna pomsta). To nahrava i tomu, ako sa spraval v zavere voci svojmu spoluziakovi Pragrovi, ked stali nakoniec chvilku oproti sebe u Kalinu. Pragr bol uplne bezbranny a Zeman v svojom hneve a pomstychtivosti mohol mu kludne dat po drzke, naplut do tvare a podobne (urcite by mu to preslo) ale neurobil to, Zeman bol korektny a stacilo mu ze Pragr dostane trest od exekutivy, nemal (alebo ovladol) potrebu si to s nim este osobne vybavovat. Ono to vlastne i na Kalinu mohlo urobit dojem, aky je Zeman disciplinovany, hoci ide o vec, ktora sa ho tyka a Pragr napisal to udanie nie kvoli politike ale z tych nielen najnizsich ale hlavne z "nechlapskych" pohnutok kvoli zenskej, ktoru sa neodvazil ziskat normalnym sposobom, ale takymto netradicnym vyradenim supera.
Jo, já to vlastně nerozporuju, jen hledám další možnosti, který můžou a nemusej obstát. Ve filmu Kukačka v temném lese je vyřizováni si účtů úplně v pořádku, film tomu přitaká. Ve Zbabělcích od Škvoreckýho jde z toho na Dannyho hrůza. Jinak souhlasim, ta fikce v tom seriálu spočívá v tom, že Kalina, Zeman a spol. jsou ty dobrý a voni skutečně v tom fikčním světe dobrý jsou. Kalinovo "zvládnout zákony po našem" v seriálu taky neznamená nezákonnost 48 - 53 apod., ale napravit poměry a opravdu budovat lepší svět. Kdyby někdo bez znalosti historie a kontextu viděl 30PMZ, tak by to taky musel říct. Takže asi jo, Zeman by měl za sebou spíš hrdinskej akt než neřízený masakrování, vůči Prágrovi se choval zásadově, v osmašedesátým vlastně taky.

Jo a to netradiční vyřazení soupeře - v Čechách je to spíš tradiční postup, bohužel...
Naposledy upravil(a) Lipinski dne ned 17. zář 2023 22:42:26, celkem upraveno 1 x.
"Ani jsem neušil, že jste Sundance Kid... Když budu tasit, zabijete mě."
"To je pravděpodobný."
Uživatelský avatar
Hermine von Paulsen
major
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 30. kvě 2016 20:15:48

Re: 1. díl - Smrt u Jezera

Příspěvek od Hermine von Paulsen »

Lipinski píše: Jo, já to vlastně nerozporuju, jen hledám další možnosti, který můžou a nemusej obstát...
Jasne, jasne ved ja som rada, ze to mozme tak podrobne rozdebatovat, dufam, ze je to v poriadku a nie je to proti pravidlam fora.
Lipinski píše: ...Jinak souhlasim, ta fikce v tom seriálu spočívá v tom, že Kalina, Zeman a spol. jsou ty dobrý a voni skutečně v tom fikčním světe dobrý jsou. Kalinovo "zvládnout zákony po našem" v seriálu taky neznamená nezákonnost 48 - 53 apod., ale napravit poměry a vopravdu budovat lepší svět...
Ja toto vidim trochu inak, alebo mozno podobne, len na nete je to trochu ine ta komunikacia, mozu vzniknut nedorozumenia. Moj nahlad je taky ze: s odstupom casu, vykrystalizovanim, s vekom vnimam vsetko trochu inak, to sa tyka i serialu. Nevnimam postavy Kalinu, Zemana, Veseleho ani ako dobrych ani ako zlych. Hovorim stale len o tomto dieli. Zeman je prilis mlady az "infantilny" a nevyprofilovany na to aby ho clovek nejako posudzoval. Ved aj Kalina mal zjavne pred nim v KZ tajnosti, to ze vstupi do bezpecnosti mu prezradil az vo vlaku ("ted Ti to uz muzu rict"). Ano co sa tyka tej hlasky "zvladnout zakony po nasem" je to hroziva hlaska, navyse od pravnika (alebo prave preto), ale v kontexte doby, situacie bezprostredne po skonceni vojny, zazitkov z KZ, co ine by sme od presvedceneho komunistu idealistu cakali? Niet ani naznaku, ze by dovtedy niekomu tymto nazorom ublizil. Ublizene bolo doteraz iba jemu. Su to postavy take ake su. A je iba zaujimave to pozorovat. Pokial ide o Vasu poznamku co sa tyka nezakonnosti, tak iba si dovolim poopravit, ze Kalinovu hlasku treba vztahovat nie k obdobiu 48-53 ale prave k obdobiu bezprostredne po vojne 45-48. A to boli veci!

Pre mna aj ked som sa narodila vyse 20 rokov po vojne, uz vtedy ako dieta som hrozy vojny sice vnimala ako nieco strasne, ale nevedela som uz pochopit nenavist voci vsetkemu nemeckemu, Nemcom, ktora sa este vzdy dost pestovala a stale spajala s fasizmom. Rovnako som nevedela pochopit tu nenavist voci Zapadu a vychvalovanie vsetkeho sovietskeho, mne to prislo strasne neprirodzene. Ale tieto prve diely MZ prave tu nenavist tak podavaju, ako nieco uplne normalne, (a podotykam robili prirodzene, nebol tam zamer to nejako zdoraznovat, bolo to brane uplne samozrejme - aj to je na tych uvodnych dieloch hodnotne, ved naozaj v tom odzrkadluje skutocnu realitu tej doby).

Mam este nejake pripomienky k tomuto dielu, ale nechcem hned vsetkym zahlcovat. Napr. aj to, ze mohli si dat namahu a vybrat aspon do komparzu skutocne chudych ludi, (mam napr. jedneho znameho ten naozaj vyzera akoby dosiel z Treblinky a pritom zdravy clovek) ked uz hlavni hrdinovia nemohli na cas natacania 1. dielu aspon 10 kg zhodit. Dneska to je uplne normalne, ze to po hercoch mozu ziadat. Vieryhodnejsie by tym vyzneli sceny nielen v uvode ale napr. aj na pohrebe. V tejto suvislosti sa vobec neda uverit Zemanovej mamke ze "uz pul roku jsem na ne (buchty) schovavala mouku". Ved ta zenska ma tazky adipositas neda sa uverit, ze trpi nedostakom potravin.
Aj ine tie zenske co vidno v tych uvodnych dieloch na vesnici, su baby co sa v povojnovych rokoch uz riadne vyzrali (pardon za vyraz), v case skoncenia vojny absolutne nevidane, ludia, vratane starsich zien, boli stihli, slachoviti. Ostatne este nabuduce.
"Společnost potřebuje takové specialistky jako jsem já."
"Která společnost?"
"Naše. UTC."
Uživatelský avatar
Lipinski
major
Příspěvky: 2069
Registrován: úte 01. bře 2016 22:54:46

Re: 1. díl - Smrt u Jezera

Příspěvek od Lipinski »

Hermine von Paulsen píše:
Lipinski píše: Jo, já to vlastně nerozporuju, jen hledám další možnosti, který můžou a nemusej obstát...
Jasne, jasne ved ja som rada, ze to mozme tak podrobne rozdebatovat, dufam, ze je to v poriadku a nie je to proti pravidlam fora.
Lipinski píše: ...Jinak souhlasim, ta fikce v tom seriálu spočívá v tom, že Kalina, Zeman a spol. jsou ty dobrý a voni skutečně v tom fikčním světe dobrý jsou. Kalinovo "zvládnout zákony po našem" v seriálu taky neznamená nezákonnost 48 - 53 apod., ale napravit poměry a vopravdu budovat lepší svět...
Ja toto vidim trochu inak, alebo mozno podobne, len na nete je to trochu ine ta komunikacia, mozu vzniknut nedorozumenia. /quote]

Já to myslel tak, že fikční svět seriálu, kterej samozřejmě neodráží realitu, ale pokřivuje ji, je jednoduchej a je jasný, kdo jsou ty dobrý a kdo ty špatný. Proto to bylo i točený.
A jasně - 45 - 48 se děly věci, ale komunisti, co se nerozešli se stranou po moskevskejch procesech, museli bejt školený i v tom, co bude po eventuální revoluci, tzn. boj proti vnitřnímu a vnějšímu nepříteli, kterej přišel hned po Únoru.

Mimochodem já jsem narozenej 1975 a v Turnově, kde žiju, byla raketová posádka SA, takže sme všechno ruský celkem nesnášeli, Rusáci přitáhli do bytů šváby a tak.(Důstojníci bydleli normálně na sídlištích.) Hlavně taky přišly osmdesátý léta, walkmany, punkový a metalový kapely. Západ pro nás byli Slayer a Venom, i když sme z toho neměli moc rozum. Doteď to mám tak jako Polívka v Pelíškách - o dvou indentickej věcecch, jedný z USA a druhý ze SSSR, prohlásim směle a jasně, že lepší je ta z USA.
Ačkoli teda 90. léta a studium na VŠ mi v pohled na USA dost změnily, to je jasný.
"Ani jsem neušil, že jste Sundance Kid... Když budu tasit, zabijete mě."
"To je pravděpodobný."
Uživatelský avatar
Hermine von Paulsen
major
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 30. kvě 2016 20:15:48

Re: 1. díl - Smrt u Jezera

Příspěvek od Hermine von Paulsen »

Lipinski píše:
Já to myslel tak, že fikční svět seriálu, kterej samozřejmě neodráží realitu, ale pokřivuje ji, je jednoduchej a je jasný, kdo jsou ty dobrý a kdo ty špatný. Proto to bylo i točený.
Realitu pokrivuje vzdy kazde umelecke dielo a nielen umelecke, dokumenty, spravodajstva v kazdej dobe nikdy stopercentne neodrazaju realitu. Ak aj neberieme v uvahu zamer (ci svojvolny alebo prikazany) dezinterpretovat, cenzurovat, i tak clovek nevie, nemoze, nedokaze byt nezaujaty. Ja som zatial nevidela nikdy v TV nic, co by verne odrazalo realitu. Na realitu clovek nechodi do kina.

No prave, tymto jasnym zakategorizovanim treba nechat zit tie postavy ale ja (snad nestandardny divak) som upustila od takehoto vnimania serialu. Rozvediem blizsie niektore dalsie momenty v tomto dieli neskor.

Nemyslim si, ze serial bol toceny len za tym ucelom. Bol toceny za ucelom ako kazdy iny v tej dobe. To - vzhladom aj na tematiku - ze musel splnat vtedy dane kriteria je jasne, a ci tam zasahovala cenzura zvonka alebo islo o samocenzuru, nie je podstatne, aspon pre mna nie.
"Společnost potřebuje takové specialistky jako jsem já."
"Která společnost?"
"Naše. UTC."
Uživatelský avatar
Lipinski
major
Příspěvky: 2069
Registrován: úte 01. bře 2016 22:54:46

Re: 1. díl - Smrt u Jezera

Příspěvek od Lipinski »

Hermine von Paulsen píše:
Lipinski píše:
Já to myslel tak, že fikční svět seriálu, kterej samozřejmě neodráží realitu, ale pokřivuje ji, je jednoduchej a je jasný, kdo jsou ty dobrý a kdo ty špatný. Proto to bylo i točený.
Realitu pokrivuje vzdy kazde umelecke dielo a nielen umelecke, dokumenty, spravodajstva v kazdej dobe nikdy stopercentne neodrazaju realitu. Ak aj neberieme v uvahu zamer (ci svojvolny alebo prikazany) dezinterpretovat, cenzurovat, i tak clovek nevie, nemoze, nedokaze byt nezaujaty. Ja som zatial nevidela nikdy v TV nic, co by verne odrazalo realitu. Na realitu clovek nechodi do kina.

No prave, tymto jasnym zakategorizovanim treba nechat zit tie postavy ale ja (snad nestandardny divak) som upustila od takehoto vnimania serialu. Rozvediem blizsie niektore dalsie momenty v tomto dieli neskor.

Nemyslim si, ze serial bol toceny len za tym ucelom. Bol toceny za ucelom ako kazdy iny v tej dobe. To - vzhladom aj na tematiku - ze musel splnat vtedy dane kriteria je jasne, a ci tam zasahovala cenzura zvonka alebo islo o samocenzuru, nie je podstatne, aspon pre mna nie.
To je jasný, tady je potřeba doříct, že nejde jen o umělecký dílo, ale taky o nástroj propagandy, a to zcela jednoznačně. Určitě je o tom někde na fóru víc - jak se na vzniku podílelo vnitro a tak. Stejně se to dělalo ve Třetí říši nebo SSSR. U nás v kině byl nad plátnem nápis: LENIN - ZE VŠECH UMĚNÍ NEJDŮLEŽITĚJŠÍ JE PRO NÁS FILM. A jasně, na realitu člověk nechodí do kina, ale je pořád rozdíl mezi filmama jako Žid Süss a U pokladny stál. Ten první byl natočenej s jasně danym propagandistickym záměrem. 30PMZ taky.
A fikční svět prostě můžem brát jako svět sám o sobě, kde platí dobro a zlo stejně jako reálno, nadreálno a tak. Pohádku nebo sci-fi posuzujeme i podle vnitřních zákonů (nedivíme se existenci draků, cestování svět. rychlostí a tak, nerozporujem to) a samozřejmě i podle objektivních literárních kvalit.
A ta cenzura i autocenzura je myslim si důležitá. Já sem vystudoval literaturu (a dějepis) a v literární vědě taky dneska nejde jen o kompoziční, jazykovou a tématickou rovinu, ale i o okolnosti kolem vzniku díla, dobovej kontext, postavení díla mezi ostatníma dílama toho autora atd.

A ty další momenty určitě rozveďte, snad to adminům fóra nevadí, že tady takhle diskutujeme. Mně se zdá dobrý nad tim takhle přemejšlet.
Naposledy upravil(a) Lipinski dne ned 17. zář 2023 22:46:00, celkem upraveno 1 x.
"Ani jsem neušil, že jste Sundance Kid... Když budu tasit, zabijete mě."
"To je pravděpodobný."
Uživatelský avatar
Hermine von Paulsen
major
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 30. kvě 2016 20:15:48

Re: 1. díl - Smrt u Jezera

Příspěvek od Hermine von Paulsen »

Lipinski píše:... A ta cenzura i autocenzura je myslim si důležitá. Já sem vystudoval literaturu (a dějepis) a v literární vědě taky dneska nejde jen o kompoziční, jazykovou a tématickou rovinu, ale i o okolnosti kolem vzniku díla, dobovej kontext, postavení díla mezi ostatníma dílama toho autora atd.

A ty další momenty určitě rozveďte, snad to adminům fóra nevadí, že tady takhle diskutujeme. Mně se zdá dobrý nad tim takhle přemejšlet.
My sme v uzasnej pozicii, ze s odstupom casu a pristupu k informaciam mame moznost si urobit prehlad. Aj z dovodu, ze dejiny, literaturu mame nastudovane, povazujem za zbytocne aby sme opakovali velakrat vyslovene, mnohokrat az stereotypy, ale zda sa mi viac zaujimave take to objavovanie detailov a k veci, konkretne. Ja si myslim ze kazdy pragmaticky autor-umelec, kazdy homo economicus podlieha autocenzure a nemozno mu to pausalne vycitat, a uz vobec si nemyslim, ze mame pravo moralizovat, uz len z titulu nasej pozicie. Pokial predsa v niecom zasahovala cenzura, tak je to iba vizitka toho, ze autocenzura nebola dostatocna (z akehokolvek dovodu). Ale to je vsetko, nepovazujem za potrebne to analyzovat. Keby to bola zalezitost v sucasnosti, mozme hodnotit, nazory hovorit, ale zaslu dobu, co nemame moznost spatne ovplyvnit, zasiahnut, pozmenit, vyprovokovat nieco? Hovorime stale o realizovani scenaru ale i hereckych vykonoch. Ved aj ti herci to zahrali vyborne, ved by bolo scestne vycitat niekomu to, ze rolu zahral dobre. Keby to zahral zle, mozme s dnesneho pohladu hovorit o nejakej pridanej hodnote hereckeho vykonu aj ked by to bolo v pervertovanej forme, prave tym, ze by to bolo zavadne.

V tomto ohlade sa mi najkontroverznejsie javi postava Zemanovho tatu, predsedu revolucniho narodneho vyboru (podla porucikovych slov:"...byl to radikal") ale ked clovek nanho pozera v tej kratkej scene pri jazere, cela tvar, cela jeho bytost je nasiaknuta clovecenstvom, dobrotou, miernostou, az takou tou sedliackou zboznostou a dusevnou vyrovnanostou, neviem si predstavit, ze clovek, ktory prezil udajne perzekucie cetnikov (komunisticka cinnost) posledne dva roky ako partyzan, podla Zemanovej mamy ze ma toho teraz vela "stale v jednom kole, na schuzich, na vybore" atd, dalej dva dni predtym ako sa mal dozvediet, kto stal za udanim svojho syna, nemozem verit, ze by mal taketo pokojne vyzarovanie, obzvlast zoci voci jemu znamemu chlapikovi na clnku (divakovi zatial neznamemu). Toto by som chcela predebatovat, ze co si o tom myslite, ci prave toto nebola v tom dieli jedna z tych klucovych postav, ktora mala propagandisticky ukazat najuslachtilejsieho, nepoznaceneho komunistu v tej specialnej pozicii a ten zamer sa zjavne nepodaril (alebo to bolo prave naschval a v tom je ta hodnota, urobit to prave tak, ze sa tomu naozaj neda uverit a zaroven (z dnesneho pohladu) islo to mimo cenzury (neprirodzene idealizovany charakter), hoci by malo, prave preto aby sa tomu dalo uverit - a takych momentov aj v inych dieloch je dost). Ostatne sa este vratim neskor.

Ale teraz k inemu. Mne tento prvy diel sa javi trochu nedokonaly aj co sa tyka obrazu. Vytknem take drobnosti, take formalne nedostatky ale dost mi to prekaza. Hned v uvode sa nam podava zaber mechanicky poskodeneho obrneneho bojoveho vozidla. Priznam sa, som laik, ale vobec sa mi nepaci ta diera po granate, alebo po comsi vybusnom, zda sa mi to naaranzovane, plechy nie su roztrhane, ale zjavne rezane, a este aj farbou prikraslene. Je to vobec echt? Nie je to fotomontaz? Rovnako ako ten tank, nepodoba sa to na ziaden nemecky panzer, pouzivany v 2. svetovej vojne https://de.wikipedia.org/wiki/Liste_von ... _Wehrmacht pripada mi to ako nejaka maketa. Mozno som s tym smiesna, niekto povie, no vsak jasne, ze to nie je autenticke, ale ja by som naozaj ocakavala na uvod skutocny vojnovy relikt a nie napodobeninu. Alebo sa mylim, a vie pripadne niekto povedat, co za pozliepany stroj to je?

Dalej, jeden chlapec vylieza z vnutra tanku (poklop), ostatni chlapci spoza tanku, ale tak ako je tank natoceny, nutne musi divak predpokladat, ze chlapci musia mat vzadu bud rebrik, alebo nejaku dalsiu vyvysenu plosinu, inak by sa tak lahko tade zozadu nevyskriabali. V jednom momente ich pohyb je strihnuty a vazni z vlaku mavaju. Ubehne nejaky cas a znova je zaber s chlapcami, ale ten zaber pokracuje presne v tom momente ako bol strihnuty, neberie v ohlad uplynuty cas. Jeden chlapec ma na nohach obuv, ktora silno pripomina tenisky s gumovou podrazkou (tmava zospodu a biele gumove lemovanie po obvode topanok), take nieco bolo v roku 1945 nevidane.

Dalsi moment je, ked sa chlapci rozbehnu a utekaju za vlakom. Zaber scenerie vlaku v pohybe iduceho istou rychlostou je strihnuty v momente ked rozbehnuti chlapci minaju v podstate posledny - predposledny vagon. Nasledujuce sceny z vlaku ukazuju ako byvali vazni realizuju hru na garmoske, mavaju atd. a chlapci priebezne utekaju popri vlaku. V reale by to nebolo mozne, lebo kym by chlapci dobehli do bezprostrednej blizkosti vlak by uz bol davno prec.

Zaujalo ma, ze Zeman nemal na svojom zvrsku ziadne oznacenie (trojuholnik), Kalina a Dr.Vesely mal. Nemali by mat po spravnosti v tom cervenom trojuholniku este vpisane pismeno "T" (Tscheche) ? Bol i Zeman politicky vazen? Ako bol kvalifikovany jeho cin? Ako sa posudzovala sabotaz, vie niekto ? Lebo v pripade kriminalneho zaradenia by nosil zeleny trojuholnik. Ale samozrejme to je len spekulacia, kludne si mohol to ponizujuce oznacenie (trojuholnik ci zeleny alebo cerveny) odtrhnut. Usmev na tvari mi vyvola myslienka, ze Kalina a Dr. Vesely si mozno trojuholnik ponechali na koseliach zamerne, a tym dali pri prichode kazdemu najavo svoje dolezite postavenie.
Naposledy upravil(a) Hermine von Paulsen dne stř 22. čer 2016 23:01:30, celkem upraveno 1 x.
"Společnost potřebuje takové specialistky jako jsem já."
"Která společnost?"
"Naše. UTC."
Uživatelský avatar
Lipinski
major
Příspěvky: 2069
Registrován: úte 01. bře 2016 22:54:46

Re: 1. díl - Smrt u Jezera

Příspěvek od Lipinski »

Hermine von Paulsen píše:
Lipinski píše: Alebo sa mylim, a vie pripadne niekto povedat, co za pozliepany stroj to je?

Zaujalo ma, ze Zeman nemal na svojom zvrsku ziadne oznacenie (trojuholnik), Kalina a Dr.Vesely mal. Nemali by mat po spravnosti v tom cervenom trojuholniku este vpisane pismeno "T" (Tscheche) ? Bol i Zeman politicky vazen? Ako bol kvalifikovany jeho cin? Ako sa posudzovala sabotaz, vie niekto ? Lebo v pripade kriminalneho zaradenia by nosil zeleny trojuholnik. Ale samozrejme to je len spekulacia, kludne si mohol to ponizujuce oznacenie (trojuholnik ci zeleny alebo cerveny) odtrhnut. Usmev na tvari mi vyvola myslienka, ze Kalina a Dr. Vesely si mozno trojuholnik ponechali na koseliach zamerne, a tym dali pri prichode kazdemu najavo svoje dolezite postavenie.
Taky sem se na ten tank ptal v sekci O seriálu - Nejhezčí auto, ale zatim nikdo nepsal. Připomíná mi to Tiger, ale nějakej zvláštně opancéřovanej.

A co se týká trojuhelníků, taky mně to už dřív zaujalo. Přijde mi, že Zeman vyfasoval tričko a bundu od spojenců, třeba měl už ten svůj vězeňskej mundúr úplně nepoužitelnej. Jinak všimněte si, že tu samou bundu ma Kájík Vondřich v dílu Mimikry.

Vzhled postav je teda fakt hroznej, häftlingové byli kost a kůže, většinou dohola ostříhaný. Zdá se mi, že v sedmdesátejch (plus minus) letech se na to kašlalo tak nějak všeobecně, strašně mě to třeba rozčiluje ve filmu Kam orli nelétají, kde maj Eastwood, Burton a další vlasy s nevystříhanejma stranama - pro srovnání uvádím Ralpha Fiennese jako Amona Goetha v Schindlerově seznamu, tam je to úplně v pořádku.
"Ani jsem neušil, že jste Sundance Kid... Když budu tasit, zabijete mě."
"To je pravděpodobný."
Uživatelský avatar
Aaron Goldstein
kapitán
Příspěvky: 482
Registrován: sob 02. dub 2016 1:30:45

Re: 1. díl - Smrt u Jezera

Příspěvek od Aaron Goldstein »

Lipinski píše: Taky sem se na ten tank ptal v sekci O seriálu - Nejhezčí auto, ale zatim nikdo nepsal. Připomíná mi to Tiger, ale nějakej zvláštně opancéřovanej.
Jednoznačně jde o oplechovaný T-34/85 (a v rámci kašírování mu přidali úsťovou brzdu)... Nejviditelnější to je na masce kanonu...

Obrázek Obrázek

(ale jsou tam i jiné markanty, např. pojezdová kola, poklop etc)
Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...
Odpovědět