Knižní major Zeman

Všeobecná diskuze o seriálu
Uživatelský avatar
plk.Žitný
Ideolog
Příspěvky: 1723
Registrován: sob 16. srp 2008 22:37:36
Bydliště: nehledejte mě... Nemám jméno ani adresu.

Re: Knižní major Zeman

Příspěvek od plk.Žitný »

Včera jsem krátce hovořil s Vl.Brabcem ,knížku si pochvaloval jak je dobře napsaná- jeden exemplář totiž dostal... ,,Ani jsem netušil, že seriál provázela taková řada nesnází a třenic...,, -říkal. :mrgreen:
Chtějí stranu zbavit všech mocenských opor a narušovat naše spojenectví se Sovětským svazem..
Uživatelský avatar
Willy Kleiber
major
Příspěvky: 936
Registrován: pát 30. kvě 2008 12:25:07

Re: Knižní major Zeman

Příspěvek od Willy Kleiber »

plk.Žitný píše:Včera jsem krátce hovořil s Vl.Brabcem ,knížku si pochvaloval jak je dobře napsaná- jeden exemplář totiž dostal... ,,Ani jsem netušil, že seriál provázela taková řada nesnází a třenic...,, -říkal. :mrgreen:
:o co ještě říkal? Nějaké pikantnost? ;)
Horko, že jo...Jako tenkrát v Krakově!
Uživatelský avatar
torst
kapitán
Příspěvky: 316
Registrován: pon 23. úno 2009 10:54:08
Bydliště: Kateřinská Hora

Re: Knižní major Zeman

Příspěvek od torst »

Můžu se zeptat? A omluva jestli se to řešilo jinde. V díle Hon na lišku se objevuje kapitán Kristek (hraje ho Holý) a v díle Vrah se skrývá v poli se objevuje také kapitán, v knižní verzi kapitán téhož jména - Kristek, ale hraje ho Němeček. Má nebo nemá jít o tutéž osobu? (Kristek z Honu emigroval do NSR a po výcviku v CIC se vrátil do ČSR aby poškozoval JZD, KSČ a SNB...?)
Tak řekni jak to tenkrát bylo ! Mluv za nás, Honzo !
Uživatelský avatar
fotograf Pospíšil
strážmistr
Příspěvky: 25
Registrován: úte 21. dub 2015 16:57:11
Bydliště: Bartolomějská, Praha 1

Re: Knižní major Zeman

Příspěvek od fotograf Pospíšil »

Jedná se o stejnou postavu, alespoň já jsem ji za stejnou považoval. Mám dojem, že v knižní podobě dílu Vrah se skrývá v poli jsou uvedeny okolnosti na základě kterých si lze obě postavy ztotožnit...
"Když se chceš pomstít živým, podřežeš jim stromy... Ale když podřežeš lidi, podřezávat stromy je už zbytečný...."
Uživatelský avatar
malej Míra
bývalý předseda č.2
Příspěvky: 2644
Registrován: stř 28. kvě 2008 19:01:31
Bydliště: Roztoky u jezu, Hochtorgasse 27.

Re: Knižní major Zeman

Příspěvek od malej Míra »

Tady se nám obě verze rozcházejí. V knižní podobě se jedná o stejnou postavu, v seriálové nikoliv.
Mám ti ukázat jak plave?
Spikings
major
Příspěvky: 576
Registrován: čtv 11. úno 2016 15:13:33

Re: Knižní major Zeman

Příspěvek od Spikings »

Ne tak těsná souvislost s 30PMZ, ale za zmínku stojí. V titulkách k dílu Mimikry je uveden jako autor povídky Milan Gruber. Je to již delší dobu, ale zkusil jsem tehdy v knihovně (konkrétně Městská knihovna Praha) najít tu povídku, zadal jsem do „Koniáše“-katalogu jméno Milan Gruber a vyhledalo to knihu Šifry odvahy. Půjčil jsem si ji a stálo to za to.

Obsahuje vlastně 2 povídky – „Šifry odvahy“ a „Let do souhvězdí pavouka“. Zvlášť tu druhou jsem přečetl jedním dechem. Jedná se o rekonstrukci skutečné události. Je to neúspěšný pokus o únos autobusu (podobné jako únos letadla v Mimikrách) s 40 dětmi, přes hranice do NSR, 23.5.1978, bratranci Barešovými. Zarážející je, že místo aby členové PS nechali autobus projet, tak jej raději (již po vystoupení dětí) rozstříleli a odnesl to životem i řidič autobusu. Malá perlička – v knížce se řidič autobusu jmenuje Brůna.

Na akci rozloučení s panem Brabcem jsem se od pana Adolfa Grubera dozvěděl, že Milan Gruber je jeho syn.
Tenhle pohřební vůz projede všude. Nikdo se ho neodváží zastavit. Ani policajti ne. Ale kam v něm jedem teď, dva roky po válce?
Uživatelský avatar
Honza Zeman
předseda
Příspěvky: 2527
Registrován: stř 28. kvě 2008 18:24:05
Bydliště: rodný domek na Zbraslavi

Re: Knižní major Zeman

Příspěvek od Honza Zeman »

Znám obě povídky a přečetl jsem je jedním dechem, mám rád takovéhle příběhy. A to je teda velmi zajímavá zpráva (nebo náhoda) to o tom synovi, to by mě vůbec nenapadlo, že je tam rodinná přízeň (y)
....dnes bude ten, slavnej blaznivej den....dnes bude ten, slavnej blaznivej den......
Uživatelský avatar
Hermine von Paulsen
major
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 30. kvě 2016 20:15:48

Re: Knižní major Zeman

Příspěvek od Hermine von Paulsen »

Lipinski píše: pát 01. říj 2021 20:20:42 ...Já bych si myslel tohle - na prvním místě..., hned za nim... a taky komiksový od Káji Saudka třeba....
Mozno je to tym, ze mna comicsy nikdy neoslovovali, navyse toto Saudkove sa mi extremne nepaci (kresby), nepripada mi to kvalitne, cize ja nie som pripravena to akceptovat.
"Společnost potřebuje takové specialistky jako jsem já."
"Která společnost?"
"Naše. UTC."
Uživatelský avatar
Lipinski
major
Příspěvky: 2069
Registrován: úte 01. bře 2016 22:54:46

Re: Knižní major Zeman

Příspěvek od Lipinski »

Hermine von Paulsen píše: sob 02. říj 2021 21:18:14Mozno je to tym, ze mna comicsy nikdy neoslovovali, navyse toto Saudkove sa mi extremne nepaci (kresby), nepripada mi to kvalitne, cize ja nie som pripravena to akceptovat.
Ale muselo to podle mě projít rukama tvůrců, když to vycházelo v časopisu Pionýrská stezka vlastně v už v době uvedení seriálu - 1976 - 1978. Asi to byl pokus, jak přiblížit majora Zemana mládeži.
"Ani jsem neušil, že jste Sundance Kid... Když budu tasit, zabijete mě."
"To je pravděpodobný."
Uživatelský avatar
Lipinski
major
Příspěvky: 2069
Registrován: úte 01. bře 2016 22:54:46

Re: Knižní major Zeman

Příspěvek od Lipinski »

K Saudkovi z knihy Encyklopedie komiksu od J. Ládka a R. Pavelky:

„Jestli byl televizní seriál 30 případů majora Zemana opravdu svého času nejrozsáhlejším projektem v evropských zemích, to není pro jeho komiksovou verzi podstatné. Každopádně tento počin, realizovaný na přímý pokyn Tiskového odboru sekretariátu Federálního ministerstva vnitra a Hlavní redakce armády, bezpečnosti a brannosti Československé televize, natočil režisér Jiří Sequens v letech 1974-1979 a ve své době v ČSSR rozhodně neměl konkurenci. Kdo by se chtěl dozvědět vyčerpávající informace o filmové podobě tohoto seriálu, může zavítat na webové stránky www.majorzeman.eu.

Než se budeme věnovat komiksové verzi, sluší se připomenout alespoň některé základní informace o literární podobě, protože mají s verzí otištěnou v Pionýrské stezce určitou souvislost. Vedle literárních epizod Smrt u jezera, Vyznavači ohně, Mědirytina, Vrah přijde do kina (Tatranské pastorále) a Rukojmí z Bella Vista byly vydány i dva soubory příběhů pod souhrnným názvem Hon na lišku, kde se kromě titulního příběhu objevily ještě epizody Vrah se skrývá v poli, Konec osamělého střelce (Konec velké šance) a Hrdelní pře (Bílé linky, Klauni, Hrdelní pře a Studna).

S výjimkou posledního souboru, který vydalo nakladatelství Československý spisovatel, vyšly všechny další předlohy v edici Magnet u vydavatelství Naše vojsko. Většina těchto literárních příběhů byla posléze reprízována a po roce 1989 i vydána souborně.

Nás však zajímají osudy udatného důstojníka (který se ke své hodnosti musel propracovávat několik dlouhých let), jak byly vyvedeny v kreslené podobě. S návrhem na kresleného majora Zemana přišel na sklonku roku 1976 Antonín Jelínek z redakce Pionýrské stezky – u příležitosti televizního opakování první desítky Zemanových příběhů a premiérové uvedení druhé řady seriálu.

Podle kreslíře Káji Saudka měla být příprava komiksu prakticky nenapadnutelnou záležitostí, jenže se nejspíš plně nedomyslelo, že dílo, nad kterým bdí Tiskový odbor FMV, postihne naopak ještě přísnější kontrola – nejspíš proto, aby z národního hrdiny nikdo neudělal blbce.

V prosincovém čísle Pionýrské stezky (č. 4/r. 7) vyšla upoutávka, lidem znalým seriálu napovídající, že se děj bude točit hlavně kolem střetu Jana Zemana s tehdejším nadporučíkem a pozděj ším agentem Pavlem Bláhou. Saudek vytvářel jednotlivé postavy podle fotografií a opět můžeme obdivovat jeho mistrovství, když naprosto věrně vystihl podobu účinkujících herců. Děj vybraných dílů byl podstatně zkrácen a zjednodušen, scenáristicky je zpracovával Saudkův spolupracovník z dob Lipse Tulliana Jaroslav Weigel, který vzpomíná, že kromě zmíněného alba fotografií žádné další scenáristické podklady nedostali.

Přes proklamovanou snadnost převodu celého díla do obrázků se hotová pokračování otiskovaná od čísla 5 (ročníku 7) nosila nejdřív k posouzení Tiskovému odboru FMV na Letnou. Postupně sem byly doručeny podklady pro epizody Hon na lišku (5. díl TV seriálu), Loď do Hamburku (9. díl), Křížová cesta (ll. díl) a Konec velké šance (14. díl). S přihlédnutím na kontinuitu televizního seriálu zcela chybí epizoda Kleště (12. díl), ve které agent Bláha prodělal plastickou operaci a musel řešit nepříjemné komplikace s Inkou Čadkovou. Ale i zmíněné realizované epizody se podstatně liší od předlohy jak psané, tak filmové.

Milovníci půvabu Carmen Mayerové toho mohou litovat, protože tato femme fatale nevypočitatelného Bláhy se na obrázcích skutečně jen mihne, z ženských postav se daleko většího prostoru dostane jeptišce Marii v Křížové cestě a manekýně Haně Bízové v epizodě Konec velké šance. Zásadní změnou proti ději v Lodi do Hamburku je vynechání celé scény s Klugem v krčmě Siidkreuz, v Křížové cestě je situace naaranžována tak, že vrahem faráře by měl být právě Bláha, ukrývající se v klášteře nedaleko fary (zcela tu chybí postava řidiče Falty). Důvodem těchto úprav mohl být ze strany redakce tlak na dvojici Weigel-Saudek, aby děj zhustila a urychlila.

Komiks vycházel stejně jako předchozí Král Madagaskaru na titulním listu Stezky na vystřihování, v každém čísle se tedy čtenáři dočkali dvou epizod čtvercového formátu, které se opět mohly vystřihnout a složit do originální minipublikace. Hned v druhém pokračování se povedlo editorům ve Stezce prohodit stránky kreseb, takže nejdřív čtenáři četli druhou polovinu dílu a po otočení stránky se vrátili do první (pokračování 2, komiksové strany 3 a 4). Naštěstí se nejednalo o zásadní nedostatek, stačilo popletené stránky prostě otočit.

Plukovník Jan Kovář, v té době náčelník Tiskového odboru sekretariátu FMV (později náčelník 4. odboru IX. správy FMV), nakonec rozhodlo předčasném ukončení seriálu po 20 pokračováních.

Proč právě on? Je totiž považován za ideového tvůrce celé myšlenky příběhů majora Zemana, proto se dá předpokládat, že si své „dítko“ hodlal ohlídat. Údajné zdůvodnění znělo, že seriál byl “ … moc americký, střílelo se v něm … „. Pokud prolistujeme všechny strany, je to argument krajně kulhající, aspoň co se střelby týče. Na 48 stranách komiksu se objeví celkem osm výstřelů, a to plnou polovinu vypálí továrník Čadek a nadporučík Bláha do šišek, když demonstrují své střelecké umění na továrníkově chatě (Hon na lišku), další čtyři výstřely zazní až v posledním pokračování epizody Konec velké šance, přičemž jeden pošle proradný Bláha pánubohu do oken. Pravděpodobnější se může zdát vysvětlení, že se Kovářovi nezdály scenáristické změny v ději seriálu. Ať už byly příčiny jakékoli, hmatatelným důsledkem bylo předčasné ukončení seriálu v posledním čísle roku 1978. Saudek v té době měl už namalované čtyři strany dalšího dílu s názvem Bílé linky, které už tvořil bez J. Weigela. Ty se objevily až po dlouhých dvaceti letech.

Jestliže se seriál nelíbil „nahoře“, mezi čtenáři se těšil velké oblibě a do tradičního Telefonického setkání s hvězdami pozvaný představitel hlavní role Vladimír Brabec ocenil výtvarnou práci Káji Saudka slovy: „Vypadám tam jako chlap, zatím je to výborný.“ Herec v té době teprve dokončoval třetí řadu seriálu, a proto nemohl tušit, jak kauza Major Zeman v časopisu dopadne. Do redakce také chodily dopisy těch, kterým z nějakých příčin utekla část seriálu, zda se nebude reprízovat – tady potom vznikla zčásti snad i dobře myšlená fáma, že redakce připraví celý komiks jako zvláštní sešit. S ohledem na formát by to byl počin sice značně složitý, ale rozhodně ne nerealizovatelný.

S nálepkou zákazu se na reprízu nemohlo ani pomyslet, takže jakékoli vize redakce padly. Na znovuvydání se muselo čekat dlouhých dvacet let, pokud samozřejmě nepočítáme celobarevný Poslední případ majora Zemana (1992), který s televizním seriálem neměl nic společného.

V roce 1999 prakticky současně vyšly dva souborné reprinty komiksu (vůbec poprvé se zde objevily nedokončené Bílé linky), ovšem každý v jiné úpravě. Vydavatelství Crew vsadilo na příběhy zpracované podle televizních dílů, tedy přesně kopírující původní vydání z Pionýrské stezky, ovšem v sešitě se objevily doplňující informace týkající se filmového prostředí. Tento sešit nesl i název původně zamýšlený pro Stezku, tedy Příběhy majora Zemana. Nakladatelství Datel zvolilo odlišný přístup, čtyři epizody z časopisu plus nedokončené Bílé linky doplnilo již zmíněným Posledním případem majora Zemana a celou publikaci opatřilo jen krátkým vysvětlujícím textem a titulem „Major Zeman“ a jeho 6 případů. Pokud se někdo ptá, proč byly obě publikace vydány právě v roce 1999, stačí prolistovat dobové časopisy s televizním programem – tehdy byl seriál v tematických večerech České televize reprízován.
"Ani jsem neušil, že jste Sundance Kid... Když budu tasit, zabijete mě."
"To je pravděpodobný."
Uživatelský avatar
Hermine von Paulsen
major
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 30. kvě 2016 20:15:48

Re: Knižní major Zeman

Příspěvek od Hermine von Paulsen »

Lipinski píše: ned 03. říj 2021 18:17:14 Ale muselo to podle mě projít rukama tvůrců, když to vycházelo v časopisu Pionýrská stezka vlastně v už v době uvedení seriálu - 1976 - 1978. ...
To nerozporujem, mozne to je. Ja poznam len obrazky z netu, a tie su dostatocne pre mna odpudzujuce. Uz len sam Major Zeman takto stvarneny, neviem si pomoct, vyzera hrozne...akoby som to charakterizovala...ta postava, jeho tvár a črty, vyzera az tak deviantne. Skratka ...kresby sa mi nepacia.

Edit: v tej dobe ked komiksy neboli u nas bezne, mohli byt citatelia pionieri spokojni i s tym. A ako citam, spokojny bol i sam akter so svojou podobou, tak je vsetko v najlepsom poriadku. Ale moj nazor to nemeni.
"Společnost potřebuje takové specialistky jako jsem já."
"Která společnost?"
"Naše. UTC."
Uživatelský avatar
Aaron Goldstein
kapitán
Příspěvky: 482
Registrován: sob 02. dub 2016 1:30:45

Re: Knižní major Zeman

Příspěvek od Aaron Goldstein »

Hermine von Paulsen píše: ned 03. říj 2021 18:29:08 v tej dobe ked komiksy neboli u nas bezne,
Nemyslím si, že nebyly běžné... Naopak... Komiksovou stranu měl téměř každý časopis pro děti, či mládež (ABC, Ohníček, Mateřídouška), nebo dokonce celé sešity (např. Čtyřlístek)... Komiksy z ABC se dokonce staly do jisté míry kultovními...
Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...
Uživatelský avatar
Lipinski
major
Příspěvky: 2069
Registrován: úte 01. bře 2016 22:54:46

Re: Knižní major Zeman

Příspěvek od Lipinski »

aarongoldstein píše: ned 03. říj 2021 21:20:21Nemyslím si, že nebyly běžné... Naopak... Komiksovou stranu měl téměř každý časopis pro děti, či mládež (ABC, Ohníček, Mateřídouška), nebo dokonce celé sešity (např. Čtyřlístek)... Komiksy z ABC se dokonce staly do jisté míry kultovními...
Rozhodně, i Pionýrská stezka měla komiksy před Zemanem, Sedmička pionýrů je měla taky. Byly i v Ahoj na sobotu, dokonce se dá zaznamenat pokus v časopise MOTOR v r. 1976-1977, samostatně vycházel v sešitovým vydání taky Kapitán Kloss. O jejich oblíbenosti svědčí i proniknutí do filmů (Vorlíček, Lipský zejména).
"Ani jsem neušil, že jste Sundance Kid... Když budu tasit, zabijete mě."
"To je pravděpodobný."
Uživatelský avatar
Hermine von Paulsen
major
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 30. kvě 2016 20:15:48

Re: Knižní major Zeman

Příspěvek od Hermine von Paulsen »

aarongoldstein píše: ned 03. říj 2021 21:20:21 Nemyslím si, že nebyly běžné... Naopak... Komiksovou stranu měl téměř každý časopis pro děti, či mládež (ABC, Ohníček, Mateřídouška).... Komiksy z ABC se dokonce staly do jisté míry kultovními...
Zaujimave. Ja sa pamatam ako dieta iba na casopis Vcielka a Zornicka, ale na komiksy v nich si nespominam. Potom bol, ano, casopis Kamarat a tam na zadnej strane komiks Kamko a Kamka, co sa tyka ilustracneho prevedenia, tak to bolo top a nepoznam nic ine co by to predčilo.
ABC som nikdy ani v rukach nemala, prvykrat o tom pocujem i o tych pionyrskych stezkach atd.. Bol casopis Ohnik, to sme museli cez skolu odoberat, ale necitala som to nikdy, iba snad, ked sme nieco museli na vyucovani. Zabudla som na tieto veci uplne.
Pre Lipinskeho info: predstavte si, ze Draculu (co ste nedavno spominali, ze to pozna snad kazdy) som nikdy ani necitala, ani nevidela. Detto filmy (tuzemske, ci zahranicne) po roku 1990 takmer ziadne nepoznam. Cize je mozne, ze som v tomto ohlade handikepovana.
"Společnost potřebuje takové specialistky jako jsem já."
"Která společnost?"
"Naše. UTC."
Uživatelský avatar
Lipinski
major
Příspěvky: 2069
Registrován: úte 01. bře 2016 22:54:46

Re: Knižní major Zeman

Příspěvek od Lipinski »

Hermine von Paulsen píše: ned 03. říj 2021 22:14:09Pre Lipinskeho info: predstavte si, ze Draculu (co ste nedavno spominali, ze to pozna snad kazdy) som nikdy ani necitala, ani nevidela. Detto filmy (tuzemske, ci zahranicne) po roku 1990 takmer ziadne nepoznam. Cize je mozne, ze som v tomto ohlade handikepovana.
To měly bejt příklady světový literatury různejch žánrů a úrovní (Tolstoj i Stoker), třeba jste četla Bídníky nebo Annu Kareninu nebo Hlavu XII, prostě cokoli jinýho. S Vámi to četlo nepoměrně víc lidí než těch, co četli právě zrovna Forresta Gumpa nebo mnoho dalších neznámejch a po právu nevýznamnejch knih, podle kterejch pak byly natočený divácky mnohem úspěšnější filmy.

A postřeh - kinematografie v devadesátejch letech ještě hledala cesty k novýmu výrazu, třeba přes americkej nezávislej film (nemyslim Tarantina, spíš Jarmusche apod.), ale jinak nic výrazně novýho nepřinesla a nepřináší. Za mě určitě už v tomhle oboru není možný překonat 50., 60., 70. a asi i 80. léta. Vo moc jste podle mě nepřišla.
"Ani jsem neušil, že jste Sundance Kid... Když budu tasit, zabijete mě."
"To je pravděpodobný."
Odpovědět