Knihy

Co se nikam nevešlo, ale nejsou to nesmysly
Odpovědět
Uživatelský avatar
Lipinski
major
Příspěvky: 2069
Registrován: úte 01. bře 2016 22:54:46

Re: Knihy - Pilátová, Doležal

Příspěvek od Lipinski »

Obě knihy (Pilátová - Tsunami blues, Doležal - Jako bychom dnes zemřít měli) jsou pozoruhodný, obě se vlastně týkaj doby, kterou pokrejvá seriál, Tsunami blues je fikce, ale zmínka o 30PMZ prostě řadí Zemana mezi popkulturní fenomény, příběh Josefa Toufara Jako bychom dnes... zase nenechá nikoho na pochybách, jaký dobytkové byli některý (spíš asi mnnohý) příslušníci StB.
"Ani jsem neušil, že jste Sundance Kid... Když budu tasit, zabijete mě."
"To je pravděpodobný."
Uživatelský avatar
Lipinski
major
Příspěvky: 2069
Registrován: úte 01. bře 2016 22:54:46

Re: Knihy- Vraťte nám vlasy

Příspěvek od Lipinski »

Publikace, která se týká lidí jako José Borůvka & comp.

http://www.academia.cz/vratte-nam-vlasy.html

Na historie.cz je k tomu diskuze:

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1 ... 2801400026
"Ani jsem neušil, že jste Sundance Kid... Když budu tasit, zabijete mě."
"To je pravděpodobný."
Uživatelský avatar
Hermine von Paulsen
major
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 30. kvě 2016 20:15:48

Re: Knihy

Příspěvek od Hermine von Paulsen »

Tazko mi pisat o niecom co som necitala, avsak uz len davat do akychkolvek suvislosti filmoveho agenta 007 a filmoveho Majora Zemana sa prieci zdravemu rozumu. Vcera som si napriklad pozrela po dlhej dobe Octopussy. Nic nic to nema spolocne, je to uplne iny zaner, obsah, idea, prevedenie, nechapem ake niekto dokazal najst paralely. Ono v podstate sa da vzdy nejaka suvislost vykonstruovat aj medzi cervenym gumenym balonom a modrym ocelovym hranolom ale na co to je komu dobre?
"Společnost potřebuje takové specialistky jako jsem já."
"Která společnost?"
"Naše. UTC."
celtic
čekatel SNB
Příspěvky: 1
Registrován: stř 03. srp 2016 14:38:45

Re: Knihy

Příspěvek od celtic »

Zdravím, pred pár rokmi som v Prahe v jednom kníhkupectve na "Václaváku" listoval knihu o Majorovi Zemanovi, volá sa to Major Zeman: Propaganda nebo krimi. Ja blbec som si ju vtedy nekupil. tak sa chcem spýtať, či tu niekto nevie kde sa da zehnat. je vraj vypredana. >:(
"....kde se dá sehnat taková muzika?.... "
Uživatelský avatar
Hermine von Paulsen
major
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 30. kvě 2016 20:15:48

Re: Knihy

Příspěvek od Hermine von Paulsen »

celtic píše:...knihu o Majorovi Zemanovi, volá sa to Major Zeman: Propaganda nebo krimi. Ja blbec som si ju vtedy nekupil. tak sa chcem spýtať, či tu niekto nevie kde sa da zehnat...
Ja som nasla to na ceskej stranke "levne ucebnice" avsak nedalo sa mi to dat do kosika, tak som im napisala dotaz, ci je to teda k dostaniu, alebo je tam nutne sa predom zaregistrovat. Uvidim ci a co odpovedia. Edit 20:46 - ze vraj ju nemaju vypredana...

Precitala by som si to i ja, avsak mam iste obavy, poznam uz ten permanentny pausalizujuci styl, v devatdesiatych rokoch bol mozno este namieste, avsak po dlhsej dobe, poznanim a komplexnejsim pohladom sa bojim ci to nebudu vyhodene peniaze, ci ten rozbor nie je nam taky ten stary znamy.

Uvediem dva priklady: Vcera som po dlhsej dobe vytiahla a citala Ivana Klimu - Ma vesela jitra. Je tam poviedka o tom ako robil sanitara v nemocnici. Napriek tomu, ze mame kapitalizmus, tie pomery, ktore tam popisuje, pretrvavaju dodnes, a presne v takych formach a podobach. A to nie je fenomen postkomunistickych krajin. V Nemecku, v Rakusku https://de.wikipedia.org/wiki/Todesengel_von_Lainz boli take skandaly aj odhalene, a nevieme kolko takych pripadov odhalenych nebolo a ani nikdy nebude.

Ja sa velmi ospravedlnujem, ze mozno sa vyjadrujem velmi obsirne a zdlhavo, ale sme na nete, a snazim sa opisat veci tak, aby nedoslo k nedorozumeniu aby bol zrejmy moj postoj a nazor. Vobec neobhajujem socializmus, toboz ani komunizmus, neuznavam tu ideologiu, ale ide uplne o ine - aj z vlastnych skusenosti (pretoze som uz dlhe roky v zahranici zila), dostalo sa mi ako to nazvat -takeho zakulisneho poznania ake clovek nema sancu ziskat kratkodobym pobytom alebo navstevami ci dovolenkami... a vidim, ze niektore javy, ktore nasi slovenski a ceski intelektuali vnimaju ako fenomen komunizmu - take to charakterove pokrivenie ludi, rozne take javy v suvislosti s moralkou vladarov, ci konania institucii, skol, ci vykonnej moci, korupcia, protekcionizmus, spiclovanie, nespravodlive procesy.. no tito nasi pritom nevidia a nechcu vidiet ani vediet, ze to iste len v inych formach a podobach (v intenzite zodpovedajucej atmosfere doby) sa dialo a deje na "Zapade". Podla mojho nazoru jedinym prvkom ktory vyvazuje v sucasnosti rozdielne vnimanie tychto javov je rozny stupen priemernej zivotnej urovne obyvatelstva a o nieco vacsi stupen oblbovania obyvatelstva a odputavania pozornosti prave smerom k tomu konzumu.

Priklad druhy: Velmi dobre taku situaciu opisala nevedome Zofia - Žo Langerova v svojej knihe "Vtedy v Bratislave" na str. 171. Jej manzel veriaci komunista, obet v suvislosti s procesom so Slanskym bol dlhe roky zavrety a ona manzelka sikanovana, skratka zivot v 50ych rokoch. (manzelia, nadseni komunisti sa po vojne vratili do Ceskoslovenska z USA na Bacilkovo pozvanie podielat sa na budovani socializmu, mlyncek "cistiek" Langera zomlel dost skoro) No a tato Žo mala sesternicu herecku S.Signoretovu (manzel Yves Montand). Kedze Montandovci boli zapadni salonni komunisti konkr. tzv. francuzska lavicova inteligencia, radi boli videni jeden cas i v Ceskoslovensku. Žo sa snazila vyuzit vsetky moznosti a snazila sa spojit so svojou slavnou sesternicou pri ich jednej navsteve Ceskoslovenska, a pokusit sa ju presvedcit aby sa u mocipanov prihovorila za jej manzela. Nepodarilo sa jej stretnut sa s nou. Avsak po rokoch sa s nou stretla v Londyne. Žo totalne zarazilo, ked jej Simone po tom co jej stacila vyrozpravat o jej peripetiach v komunistickom rezime a vazneni manzela Oskara Langera atd. tato ju prerusila a povedala jej, citujem: "Ale keby ste zostali v New Yorku, Tvojho muza by ako komunistu stihol pravdepodobne ten isty osud." Žo bola z toho stretnutia, ktore hned na to prerusila a odisla, ze to nema vyznam, velmi smutna.

Avsak k tomu chcem povedat to, ze Signoretova, akokolvek to znelo cynicky, co sa tyka toho vyroku (ktory neskor olutovala a mrzelo ju to, ona sama potom neskor prelozila tuto Langerovej knihu do francuzstiny), mala svojim sposobom pravdu (vid McCarthyho hon na carodejnice, spiclovanie, cenzura, vybavovanie si uctov, prenasledovanie, sikanovanie a vrchol manzelia Rosenberg atd.).

Sucasne elity, jedneho aj druheho smeru, nechcu sa uvedomit, vzajomnym poukazovanim na ideologickeho protivnika zamlcuju svoje vlastne chybne, neprijatelne, diskreditujuce, hanebne kroky. A tym sa vratim k serialu Major Zeman, k tomu, ze mnohym ludom su nesympaticke diely kde je silno citit ideologiu, mne sa prave take diely pacia, lebo clovek to tam ma na dlani, vidi ten mechanizmus, tu manipulaciu ktora je v kazdej dobe pritomna, len to ma ine podoby a ten sposob je jemnejsi, rafinovanejsi, sofistikovanejsi .
"Společnost potřebuje takové specialistky jako jsem já."
"Která společnost?"
"Naše. UTC."
Uživatelský avatar
Lipinski
major
Příspěvky: 2069
Registrován: úte 01. bře 2016 22:54:46

Re: Knihy

Příspěvek od Lipinski »

Zase musim oponovat, hlavně proto, aby byl obraz úplnej.

Nejsem úplně odborník na padesátý léta, ale teda McCarthy byl magor, to je jasný. Naproti tomu obava z komunismu byla na místě (ta hysterie asi ne), a jestli mám správný informace, tak manželé Rosenbergovi byli skutečně vinný - předávání plánů atomový bomby Sovětům, tim myslim končí veškerá sranda. Nejsem zastánce trestu smrti, s tim nesouhlasim, ale odsouzení bylo podle všeho odůvodněný. Hon na intelektuály a umělce už moc ne, jenomže v tom samým režimu pak vznikly díla, který to ostře dost kritizujou. U nás teda taky, ale šlo to do trezorů, do stoupy a autoři byli pronásledovaný, kdežto třeba Sydney Pollack, kterej natočil Takoví jsme byli, normálně točil dál, dostal i Oscara.

Takže - myšlenka vlastně dobrá (boj x komunismu), provedení dost ostudný, ale ve výsledku je to pouze exces demokratický země.

U nás bylo poravenejch přes 200, většinou v procesech, který můžem nazvat fraškou, popravy byly justiční vraždy. Obětma byli často demokraticky smýšlející jedinci. Za procesama a vraždama i dalším terorem nestála jedna politická klika, ale výkonná, zákonodárná i soudní moc, bezpečnostní složky atd.

Čili - zvrácená idea, skutečně krvavá praxe, ve zmenšený míře pokračovalo pronásledování odpůrců režimu až do r. 1989, dokonce vznikaly nový zákony (tzv. pendrekovej zákon) a nový nástroje komunistickýho teroru - Útvar rychlýho nasazení a tak - ve výsledku je to fakt zrůdnost celýho totalitního systému.

Ad salónní (i nesalónní) levičáci - tyhle lidi nevědí nic, jednou jsem psal šlánek o RAF a už si nepamatuju přesně, jestli šlo o druhou nebo třetí generaci, každopádně o v NSR pronásledovaný levičácký teroristy projevila zájem Stasi, zorganizovala jejich útěk do NDR, aby unikli trestu, a pod novou identitou začali v NDR žít a pracovat. Každodenní realita života v socialismu dost zamávala s jejich vlastníma představama o socialismu a prošli těžkou deziluzí.

A jinak nevim, ale spíš se přiklánim k tomu, že u nás jsme negativně poznamenaný komunismem - jasně, všude jsou špatný a dobrý lidi, ovšem komunistickej režim dokázal pokřivit i lidi, který by se v dejme tomu demokratickým režimu spíš drželi nějakejch morálních zásad.

A ještě upozorňuju, že vůbec nemám iluze o konzumní společnosti, čet jsem např. G. Lipovetskiho a úplně s jeho kritickejma tezema souhlasim.
Naposledy upravil(a) Lipinski dne sob 06. led 2024 16:10:33, celkem upraveno 1 x.
"Ani jsem neušil, že jste Sundance Kid... Když budu tasit, zabijete mě."
"To je pravděpodobný."
Uživatelský avatar
Lipinski
major
Příspěvky: 2069
Registrován: úte 01. bře 2016 22:54:46

Re: Knihy

Příspěvek od Lipinski »

Hermine von Paulsen píše:Sucasne elity, jedneho aj druheho smeru, nechcu sa uvedomit, vzajomnym poukazovanim na ideologickeho protivnika zamlcuju svoje vlastne chybne, neprijatelne, diskreditujuce, hanebne kroky. A tym sa vratim k serialu Major Zeman, k tomu, ze mnohym ludom su nesympaticke diely kde je silno citit ideologiu, mne sa prave take diely pacia, lebo clovek to tam ma na dlani, vidi ten mechanizmus, tu manipulaciu ktora je v kazdej dobe pritomna, len to ma ine podoby a ten sposob je jemnejsi, rafinovanejsi, sofistikovanejsi .
To ano, ale je třeba si uvědomit, že demokratickej stát umožňuje jakoukoli kritiku systému, praxe, politiků atd, kdežto v totalitních státech je za to samý vyhnanství, kriminál nebo provaz. A to je třeba dost zásadní rozdíl. Ještě zásadnější je ten, že v demokratický ústavě neexistuje článek o vedoucí úloze nějaký strany. Každý čtyři roky (někdy i dřív) je možný jakoukoli vládu demontovat a nahradit novou. Sice kolikrát podobně blbou, ale to není chyba systému, ale lidí obecně. A zase - totalitní systém dokáže navíc tyhle chyby mnohem líp využívat a zneužívat.
"Ani jsem neušil, že jste Sundance Kid... Když budu tasit, zabijete mě."
"To je pravděpodobný."
Uživatelský avatar
Hermine von Paulsen
major
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 30. kvě 2016 20:15:48

Re: Knihy

Příspěvek od Hermine von Paulsen »

Lipinski píše:Zase musim oponovat, hlavně proto, aby byl obraz úplnej....Nejsem úplně odborník na padesátý léta, ale teda McCarthy byl magor, to je jasný. Naproti tomu obava z komunismu byla na místě (ta hysterie asi ne), a jestli mám správný informace, tak manželé Rosenbergovi byli skutečně vinný - předávání plánů atomový bomby Sovětům, tim myslim končí veškerá sranda. Nejsem zastánce trestu smrti, s tim nesouhlasim, ale odsouzení bylo podle všeho odůvodněný. ...
Co vyplyva z Vasej 1. a 2. vety dohromady? Co vyplyva z 3. vety? A zaklincujete to 4. vetou. Presne tento isty postup argumentacie mali v sestdesiatych rokoch az do sucasnosti uprimni, veriaci komunisti voci procesom 50ych rokov v Ceskoslovensku. Gratulujem ;-)

Prosim Vas ak si proces Rosenberg seriozne nastudujete, potom sa mozme bavit. Najlepsie cez sukromne spravy. Ospravedlnujem sa adminom za OT.
"Společnost potřebuje takové specialistky jako jsem já."
"Která společnost?"
"Naše. UTC."
Uživatelský avatar
Lipinski
major
Příspěvky: 2069
Registrován: úte 01. bře 2016 22:54:46

Re: Knihy

Příspěvek od Lipinski »

Hermine von Paulsen píše:Co vyplyva z Vasej 1. a 2. vety dohromady? Co vyplyva z 3. vety? A zaklincujete to 4. vetou. Presne tento isty postup argumentacie mali v sestdesiatych rokoch az do sucasnosti uprimni, veriaci komunisti voci procesom 50ych rokov v Ceskoslovensku. Gratulujem ;-)

Prosim Vas ak si proces Rosenberg seriozne nastudujete, potom sa mozme bavit. Najlepsie cez sukromne spravy. Ospravedlnujem sa adminom za OT.
No přece jen to, že neříkám, že to tak skutečně bylo, vycházim z toho, že mam neúplný informace a podle toho tvořim závěry, který může kdokoli kdykoli napadnout a opravit. Tohle myslim komouši nedělali, ta se tvářili jako neomylný.

Jako důležitější bych viděl spíš závěr, že mccarthismus je ojedinělá epizoda, kdežto komunistickej teror byl podporovanej vládama soc. států několik desetiletí, byl to jeden z pilířů jejich moci.

Edit: Díval sem se na případ Rosenbergovejch v český wikipedii a zase se divim, proč na tu českou podobu vlastně lezu, když už sem si tolikrát řek, že to nemá smysl. Nalít sem teda pěkně.
"Ani jsem neušil, že jste Sundance Kid... Když budu tasit, zabijete mě."
"To je pravděpodobný."
Uživatelský avatar
Čarda
poručík
Příspěvky: 117
Registrován: úte 10. čer 2008 8:15:04

Re: Knihy

Příspěvek od Čarda »

Vážení přátelé, kdyby to někoho zajímalo, vychází tato kniha Biografický slovník náčelníků operativních správ Státní bezpečnosti v letech 1953–1989

tak schválně jestli je tam zmínka aspoň o plk.Kalinovi nebo pplk.Žitném ;-)
... já su nějáké Wénigr, z Trbóšan...
tajemník Šanda
kapitán
Příspěvky: 334
Registrován: stř 25. srp 2010 14:43:07
Bydliště: Ministerstvo kultury ČSSR Praha / Olomouc

Re: Knihy

Příspěvek od tajemník Šanda »

Zajímavou, a nutno dodat, že logickou, informaci přenesla kniha Zpráva o Akci B (FIALA, Jan. Zpráva o akci B. 1. vyd. Praha: Vyšehrad, 1994. 255 s. ISBN 80-7021-066-4). Autor v ní píše toto: "Banderovci a boje s nimi našli místo i v několika československých filmech. Až na jednu výjimku -
Vláčilovy Stíny horkého léta - se nevyznačují uměleckou úrovní; historicky zkreslené a zcela nevěrohodné jsou všechny bez výjimky. V televizním seriálu Třicet případů majora Zemana pronikne např. Zeman jako dvojník banderovského funkcionáře do banderovské sítě, kde by byl ve skutečnosti odhalen, sotva by otevřel ústa a promluvil - neuměl totiž ani větu ukrajinsky."
Takhle přece ne, soudruzi! To není řešení.
Zákon Banderova štábu zní: "Nevěřit nikomu, ani sobě!"
Uživatelský avatar
Honza Zeman
předseda
Příspěvky: 2527
Registrován: stř 28. kvě 2008 18:24:05
Bydliště: rodný domek na Zbraslavi

Re: Knihy

Příspěvek od Honza Zeman »

Na konci ledna se chystá nové a samostatné vydání knihy Zločin na zámku od Jiřího Procházky. Kdysi tato povídka vyšla současně s dalšíma dvěma s jiným tématem. Tohle nové vydání je tedy hodně zajímavé a poněkud překvapivé... (y). Zločin na zámku.
0058204654_major zeman_velka.jpg
0058204654_major zeman_velka.jpg (47.17 KiB) Zobrazeno 1522 x
....dnes bude ten, slavnej blaznivej den....dnes bude ten, slavnej blaznivej den......
Spikings
major
Příspěvky: 576
Registrován: čtv 11. úno 2016 15:13:33

Re: Knihy

Příspěvek od Spikings »

Díky za tip! Řekl bych, že to půjde na dračku...
Tenhle pohřební vůz projede všude. Nikdo se ho neodváží zastavit. Ani policajti ne. Ale kam v něm jedem teď, dva roky po válce?
xvladv
poručík
Příspěvky: 119
Registrován: pon 18. říj 2010 10:31:54
Bydliště: Plzeňsko

Re: Knihy

Příspěvek od xvladv »

Kniha Zločin na zámku zakoupena a čtu.
Přeneste palbu na mě.
Uživatelský avatar
Lipinski
major
Příspěvky: 2069
Registrován: úte 01. bře 2016 22:54:46

Re: Knihy

Příspěvek od Lipinski »

Jan Novák, autor Milionovýho Jeepu anebo Zatim dobrý napsal literární biografii Milana Kundery, kde dost nemilosrdně odkrejvá to, jak MK v emigraci tvořil mýty (lži) o svym životě v 50. a 60. letech a jak věřil i v 70. letech ideám komunismu. Ale taky se to - podle rozhovoru s JN - snaží vysvětlit, velkou roli ve formování osobnosti Milana Kundery třeba sehrál jeho absolutisticky založenej otec. Vyvolá to rozruch, to je jasný.
Kvalitu Kunderova díla nesnižuje, považuje ho za světovýho spisovatele.
"Ani jsem neušil, že jste Sundance Kid... Když budu tasit, zabijete mě."
"To je pravděpodobný."
Odpovědět