Výborné herecké výkony L. Křiváčka a Jany Brejchové, dále M. Knažko.
Děj: první poválečné léto, česko-polsko-německé pomezí.. Osamělý statek, do kterého vpadnou wehrwolfové (nevím proč, vždy mi to trochu připomene Vyznavače ohně - prostě "boj pokračuje" ;) )
Hluboké nehostinné lesy, ponuré oprýskané samoty plné hnusných zatuchlých trámů a temných svatých obrazů, obyvatelé dohnaní k šílenství, osudy o kterých by možná bylo lepší nevědět. O kladnou postavu tu skutečně nenatrefíte... Za atmosféru a některé scény by se nemusel stydět ani Lucio Fulci - scéna s vidlema je jedna z nejnaturalističtějších, které jsem kdy viděl.. (citace uživatele "sud" z ČSFD)
Snímek s výbornou, ponurou atmosférou. Vladimír Körner kdysi řekl, že prvních deset minut filmu je možná to nejlepší, co kdy bylo podle jeho knih natočeno ("Crocuta", ČSFD)
Dodávám: Ano, opět scénář Vl. Körnera (mj. Kukačka v temném lese, Pramen života, Adelheid, Údolí včel...)
Kam se hrabou pracně budované americké horory, tady stačí Lubin Kostelka s koněm, jedoucí ponurým lesem a máme atmosféru, že by se dala krájet ("Master19")
Když vás film pohltí svojí temnotou a musíte ho probírat s kamarády ještě pár dnů po projekci, aniž byste si pamatovali nějaký závažný nedostatek, znamená to dokonalost ("BoredSeal")
--To jsou jen některé komentáře z ČSFD - pro ilustraci, pro ty co ještě film neviděli.
Režie Jiří Svoboda, skvělá kamera Vladimíra Smutného a působivá hudba J. Revalla
Zde moje video: http://youtu.be/KevkxXZigMc
Mimochodem - kostel v úvodu titulků je Nový Knín.. čili přechod do U.S. sektoru ve Smrti u jezera