Kvadratura ženy

Třicet dílů detailně rozebraných
Uživatelský avatar
Lipinski
major
Příspěvky: 2051
Registrován: úte 01. bře 2016 22:54:46

Re: Kvadratura ženy

Příspěvek od Lipinski »

Hermine von Paulsen píše:No co sa tyka jeho postoja v 1968...
Já taky Zemanovo chování vůči Stejskalovi nechápu, dyť je to od začátku víc než jen jeho pravá ruka. Tušim, že právě jen v KŽ se Zeman chytne za nos, když ho seřve a uvědomí si, že zbytečně. Jestli záměr tvůrců byl, aby Zeman působil jako kluk z vesnice, ovšem v práci nezná bratra, tak se moc nepoved a souhlasim s Vámi, že hlavní hrdina vypadá jako ješitnej egocentrik.

Ještě je zajímavý, že důvod k odchodu Ladislava Mrkvičky (teda i Mirka Stejskala) přišel během natáčení seriálu - pan Mrkvička se na nějaký besedě tvůrců o seriálu zpil tak, že verbálně i fyzicky napadal estébaky, co tam byli taky. To znamená, že najednou tu byl problém - schopnej, inteligentní a pracovitej člověk, žádnej hochštapler jako Daneš, a má ho to v osumašedesátým semlít. Když Žitný říká v dílu Studna Zemanovi, že to vyšetřoval Stejskal, odpovídá Zeman dost přesvědčeně, že v tom případě je to v pořádku, Stejskal je dobrej, zkušenej kriminalista, sám ho učil. Žitný kontruje, aby se s tím moc nechlubil, že tohle Stejskal dokonale zasklil. Čili jinejma slovama - Mirek byl super, ale rok 68 měl zřejmě zvláštní vliv na jeho pracovní schopnosti a stal se z něho dement. Tím pádem ale z Veselýho (ten asi o místo nepřišel, ne?) taky - úplně to sem nepatří, ale to ani nepitvali Brůnu, aby až Zeman s Maštalířem v hrobce(!) zjistili, že řezy jsou čistý a pravidelný, tudíž že se asi nebránil? A svědci byli asi z Pardubic, ne? Když jich vyslýchali tolik, tak to ani nezaznamenali věci, který se Zeman dozvídá u holiče?

Jo a ještě k 68 - Stejskal se z nějakýho příkazu nebo rozkazu stal náčelníkem, ne že by se na to místo sám hnal. Zeman, kterej ve vyhrocenejch chvílích neváhá jít proti rozkazům a zákonům (1948, 1968), ovšem tohle neuznává, podle něj se asi Mirek měl vzepřít a říct, že když Zeman, tak on sám odejde taky. To je asi důvod, proč se Stejskalem jedná v dílu Studna jako s odpadem.
"Ani jsem neušil, že jste Sundance Kid... Když budu tasit, zabijete mě."
"To je pravděpodobný."
Uživatelský avatar
Hermine von Paulsen
major
Příspěvky: 1719
Registrován: pon 30. kvě 2016 20:15:48

Re: Kvadratura ženy

Příspěvek od Hermine von Paulsen »

Lipinski píše: .... schopnej, inteligentní a pracovitej člověk, žádnej hochštapler jako Daneš, a má ho to v osumašedesátým semlít. Když Žitný říká v dílu Studna Zemanovi, že to vyšetřoval Stejskal, odpovídá Zeman dost přesvědčeně, že v tom případě je to v pořádku, Stejskal je dobrej, zkušenej kriminalista, sám ho učil. Žitný kontruje, aby se s tím moc nechlubil, že tohle Stejskal dokonale zasklil...Stejskal se z nějakýho příkazu nebo rozkazu stal náčelníkem, ne že by se na to místo sám hnal. Zeman, kterej ve vyhrocenejch chvílích neváhá jít proti rozkazům a zákonům (1948, 1968), ovšem tohle neuznává, podle něj se asi Mirek měl vzepřít a říct, že když Zeman, tak on sám odejde taky. To je asi důvod, proč se Stejskalem jedná v dílu Studna jako s odpadem.
Ano, plny suhlas, tu sekvenciu som si aj ja vsimla. Pochopila som to tak, ze Mirek je sice schopny, inteligentny, pracovity ale sam viest vysetrovanie nedokaze. Ako suciastka v stroji je nepostradatelny, ale bez Zemana nedokaze samostatne konat, analyticky mysliet, kombinovat, nevie viest team, nema intuiciu ako Zeman. Tak ho chceli asi vykreslit.
Keby ostalo pri tom, je to celkom v poriadku, nie kazdy ma Zemanovske kvality. Ale co vidim problem je to, ze z toho Zitneho komentara pocut aj take akoby opovrhovanie, znevazovanie Mirka, co si myslim, ze nie je na mieste.
Lipinski píše:...Čili jinejma slovama - Mirek byl super, ale rok 68 měl zřejmě zvláštní vliv na jeho pracovní schopnosti a stal se z něho dement. Tím pádem ale z Veselýho (ten asi o místo nepřišel, ne?) taky - úplně to sem nepatří, ale to ani nepitvali Brůnu, aby až Zeman s Maštalířem v hrobce(!) zjistili, že řezy jsou čistý a pravidelný, tudíž že se asi nebránil? A svědci byli asi z Pardubic, ne? Když jich vyslýchali tolik, tak to ani nezaznamenali věci, který se Zeman dozvídá u holiče?
Tam zase plati to, ze kto chce psa bit palicu si najde. Proste spravili z Mirka blbca lebo sa im to hodilo, tak to je i v beznom zivote, tym padom je to uplne realisticke. Nechcem spekulovat tym smerom, ze vysetrovanie pod Stejskalom dopadlo tak jak dopadlo, ze to tam flakali vsetci a on to nedokazal dat dokopy, ked nemal riadiace a organizacne kvality... A ze Zitnemu to vyhovovalo, ved na mieste svojho neznameho pobytu, uz pracoval na strategii dat veci znova do poriadku, hladal len prilezitost ako Zemana vratit spat, takym sposobom aby Zeman jednak svoj navrat povazoval za dostojne vybojovany a sam sa zbavil Stejskala, nik iny si tym padom nemusel spinit ruky :)

Tie veci u holica - to je zalezitost, ktora je velmi zaujimava a opakuje sa to i v Tatranskom Pastorale. Rozoberiem to potom blizsie tam. Nepolemizujem, iba podotykam, ze ano take veci sa mozu stat, veci ktore su dolezite, ktore vedu k poznaniu podstaty, odhaleniu a nikto sa to nespyta, nikto to ani nepovie, lebo si mysli, ze ten druhy to samozrejme vie...ale to inokedy
"Společnost potřebuje takové specialistky jako jsem já."
"Která společnost?"
"Naše. UTC."
Uživatelský avatar
Lipinski
major
Příspěvky: 2051
Registrován: úte 01. bře 2016 22:54:46

Re: Kvadratura ženy

Příspěvek od Lipinski »

Hermine von Paulsen píše:Tie veci u holica - to je zalezitost, ktora je velmi zaujimava a opakuje sa to i v Tatranskom Pastorale. Rozoberiem to potom blizsie tam. Nepolemizujem, iba podotykam, ze ano take veci sa mozu stat, veci ktore su dolezite, ktore vedu k poznaniu podstaty, odhaleniu a nikto sa to nespyta, nikto to ani nepovie, lebo si mysli, ze ten druhy to samozrejme vie...ale to inokedy
Jo, u TP jsem si toho taky všimnul. Jde o to, že se pokaždý zdůrazňuje, jaký obrovský množství práce na tom předešlí vyšetřovatelé odvedli, ale až se Zemanem vyjdou najevo základní věci - ta pitva ve Studni je neoddiskutovatelná a hodně věcí v TP taky. Tam prostě podle mě chybí lepší propracovanost příběhu a jeho vyprávění.
"Ani jsem neušil, že jste Sundance Kid... Když budu tasit, zabijete mě."
"To je pravděpodobný."
Uživatelský avatar
Lipinski
major
Příspěvky: 2051
Registrován: úte 01. bře 2016 22:54:46

Re: Kvadratura ženy

Příspěvek od Lipinski »

Hermine von Paulsen píše:Tam zase plati to, ze kto chce psa bit palicu si najde. Proste spravili z Mirka blbca lebo sa im to hodilo, tak to je i v beznom zivote, tym padom je to uplne realisticke. Nechcem spekulovat tym smerom, ze vysetrovanie pod Stejskalom dopadlo tak jak dopadlo, ze to tam flakali vsetci a on to nedokazal dat dokopy, ked nemal riadiace a organizacne kvality... A ze Zitnemu to vyhovovalo, ved na mieste svojho neznameho pobytu, uz pracoval na strategii dat veci znova do poriadku, hladal len prilezitost ako Zemana vratit spat, takym sposobom aby Zeman jednak svoj navrat povazoval za dostojne vybojovany a sam sa zbavil Stejskala, nik iny si tym padom nemusel spinit ruky :)
No, Zeman měl tak 5 let do důchodu, tak myslim, že se předpokládalo, že Stejskal bude Zemanovým nástupcem, tím pádem musel bejt odborně způsobilej - třeba v TP Zeman říká Pavláskovi, že do Tater nemůže, protože má moc práce - případy vraždy, vloupání a gang rozkrádačů na nádraží. Pavlásek ani nemrkne a usadí ho tím, že to všechno zastane Stejskal. Tady je Mirek ještě borec.

Já Stejskalův obrat vnímám jako narychlo provedenou změnu ve scénáři, která jakž takž funguje, ale drhne to. Zase mám otázku na vedení fan klubu, jestli se někdy někoho neptali, jaký byly třeba možný verze - určitě se mohlo uvažovat o Stejskalově smrti, jenže to by zase zahynul jako hrdina, kdežto účel asi byl udělat z něj zrádce. A jestli jo, tak šlo vlastně o dvojí trest - L. Mrkvička dostal stopku v seriálu, jeho postava opustila fikční svět seriálu v hanbě.
"Ani jsem neušil, že jste Sundance Kid... Když budu tasit, zabijete mě."
"To je pravděpodobný."
Uživatelský avatar
Hermine von Paulsen
major
Příspěvky: 1719
Registrován: pon 30. kvě 2016 20:15:48

Re: Kvadratura ženy

Příspěvek od Hermine von Paulsen »

Lipinski píše: Já Stejskalův obrat vnímám jako narychlo provedenou změnu ve scénáři, která jakž takž funguje, ale drhne to. Zase mám otázku na vedení fan klubu, jestli se někdy někoho neptali, jaký byly třeba možný verze - určitě se mohlo uvažovat o Stejskalově smrti, jenže to by zase zahynul jako hrdina, kdežto účel asi byl udělat z něj zrádce. A jestli jo, tak šlo vlastně o dvojí trest - L. Mrkvička dostal stopku v seriálu, jeho postava opustila fikční svět seriálu v hanbě.
Urcite. Ale zas tak tragicky by som to nebrala. To prelinanie s realitou je tam prospesne. Lebo: nie je to nadherna ilustracia toho ako skutocne funguju vztahy v spolocnosti? Ved to je uplne realisticke.

Hm, aj ja som uvazovala nad inymi moznymi variantami ukoncenia Stejskalovho posobenia. Umrtie (to bolo urcene Jirkovi, Kalinovi a tam islo o hrdinstvo ano, a Stejskal musel odist negativne poznaceny) Dalsia moznost bola by v tej dobe stale tabu, napr. mohol mat strejda Mirek techtle mechtle s dospievajucou Lidou, co by bolo naozaj nechutne. Ale to by bolo asi silne kafe. Alebo, mohol sa zapliest s nejakou atraktivnou zenstinou z podsvetia, ktora by ho naviedla na pochybne chodnicky a pritom by zahynul v nejakej potycke alebo nehode (ktoru by si samozrejme sam zavinil). Alebo moznost by bola aj taka, ze mohol nejakym sposobom emigrovat (znova trebars s nejakou slecnou co sa do nej po usi zamiloval) a skoncit na Zapade ako looser, slecna by sa dala na prostituciu a on by skoncil ako poulicny predavac zeitungov, to by bolo tiez ukazkove.
"Společnost potřebuje takové specialistky jako jsem já."
"Která společnost?"
"Naše. UTC."
Uživatelský avatar
Hermine von Paulsen
major
Příspěvky: 1719
Registrován: pon 30. kvě 2016 20:15:48

Re: Kvadratura ženy

Příspěvek od Hermine von Paulsen »

Lipinski píše:
Jo, u TP jsem si toho taky všimnul. Jde o to, že se pokaždý zdůrazňuje, jaký obrovský množství práce na tom předešlí vyšetřovatelé odvedli, ale až se Zemanem vyjdou najevo základní věci ... Tam prostě podle mě chybí lepší propracovanost příběhu a jeho vyprávění.


Este k tomuto jedna poznamocka. Ciastocne suhlas. Avsak, vsimnite si Lipinski prosim, za akych okolnosti so Zemanom vyjdu zakladne veci najavo: vacsinou je to iba vdaka nahode. Zeman sa tam jednoducho mota, robi chaosy, skusa sa orientovat, ale ziadnu systematicnost unho nevidim. Je tam takmer vzdy pritomna nahoda (klucova situacia vznikne na zaklade nahodnych udalosti na ktorych Zeman prave svojim stylom participuje) alebo je unho taka az nevedoma intuicia, to nema (nemusi mat) s vynimocnou inteligenciou (a analytickym myslenim, ktore mu jeho nadriadeni pripisuju, pricom faktor nahody nezdoraznuju ) nic spolocne. Ale nechcem negativizovat Zemana, to nie, prave naopak, robi ho to takym zvlastnym sposobom sympatickym. A tato Zemanova intuicia moze suplovat to, ze pribeh nie je tak dokonale prepracovany. A nahody takisto v realnom zivote su casto rozhodujuce.
"Společnost potřebuje takové specialistky jako jsem já."
"Která společnost?"
"Naše. UTC."
Uživatelský avatar
Lipinski
major
Příspěvky: 2051
Registrován: úte 01. bře 2016 22:54:46

Re: Kvadratura ženy

Příspěvek od Lipinski »

Hermine von Paulsen píše: Avsak, vsimnite si Lipinski prosim, za akych okolnosti so Zemanom vyjdu zakladne veci najavo: vacsinou je to iba vdaka nahode.
To jo, náhoda nebo štěstí je několikrát předmětem diskuzí v seriálu (Gajdoš - Barkl - Morava, vlastně i v KV), jenže ve Studni i v TP to vypadá, jako kdyby tam předtim fakt nikdo nic nevyšetřil. Napíšu ty postřehy do příslušnejch sekcí.
"Ani jsem neušil, že jste Sundance Kid... Když budu tasit, zabijete mě."
"To je pravděpodobný."
Uživatelský avatar
Salaba
major
Příspěvky: 818
Registrován: stř 28. kvě 2008 18:27:18
Bydliště: Hájice u Prahy

Re: Kvadratura ženy

Příspěvek od Salaba »

Lipinski píše:
Hermine von Paulsen píše:...za akych okolnosti so Zemanom vyjdu zakladne veci najavo: vacsinou je to iba vdaka nahode.
To jo, náhoda nebo štěstí je několikrát předmětem diskuzí v seriálu...
O náhodě už bylo napsáno moc knih. A jeden francouzskej spisovatel dokonce řekl, náhoda je konec konců Bůh... jak geniálně ráčil uvésti i pan policejní rada Vacátko! :) ;-)
No tak co, loučit se nebudem, snad se ještě někdy uvidíme že jo?! A pak si teprv dáme to správný tóčo!!!
spravodajca
kapitán
Příspěvky: 336
Registrován: čtv 29. zář 2016 12:04:20

Re: Kvadratura ženy

Příspěvek od spravodajca »

Lipinski píše:Všimnul si někdo, že nejen hudba z Hříšných lidí města pražského, ale i orchestrion, jestli je to teda orchestrion, prostě zařízení s ženskejma plastikama a žárovkama je to samý jako na pouti v KŽ?
Je i k vidění ve filmu Spalovač mrtvol při scénách z poutě, ale to není poznatek z mý hlavy, je to na csfd.
Pred chvíľou som si pustil tento diel, keďže ho málo videl tiež som si všimol, že si to pán režisér vypožičal z Hříšných lidí města pražského :) Aj tú hudbu...aj ten orchestrion... :)
Dejte už proboha pokoj s tím třídním bojem..
Uživatelský avatar
Salaba
major
Příspěvky: 818
Registrován: stř 28. kvě 2008 18:27:18
Bydliště: Hájice u Prahy

Re: Kvadratura ženy

Příspěvek od Salaba »

spravodajca píše:
Lipinski píše:Všimnul si někdo...
Pred chvíľou som si pustil tento diel, keďže ho málo videl tiež...
Tiež?? Len ta trúba im tam chýba, len ta trúba, čo?? :pohlavek: Chlapi, jezusmarjá dyť to sou základy!!! :plesk: Už se to tu probíralo mockrát, tak si toho "Zemana" pořádně opakujte! To je jako kdyby se zas někdo ptal, ve které scéně se objeví Marie Klánová... :njn: ;-)
No tak co, loučit se nebudem, snad se ještě někdy uvidíme že jo?! A pak si teprv dáme to správný tóčo!!!
Uživatelský avatar
Lipinski
major
Příspěvky: 2051
Registrován: úte 01. bře 2016 22:54:46

Re: Kvadratura ženy

Příspěvek od Lipinski »

Asi jo, já sem to jen chtěl zmínit právě týhle sekci, když to maj bejt detailně rozebraný díly, a taky sem tam dodal zmínku o Spalovači mrtvol, abych to doplnil. Omlouvám se, mám s fórem trochu problém, je trochu nepřehledný, zvlášť třeba Chytáky - tam by bylo možná dobrý někdy vytřídit zajímavější poznatky a přesunout je do příslušnejch témat. Vono to je nakonec i pro lidi zajímavější než vejšplechty vo superfosfátech z Cottbusu, ne?
Naposledy upravil(a) Lipinski dne stř 28. bře 2018 18:54:02, celkem upraveno 1 x.
"Ani jsem neušil, že jste Sundance Kid... Když budu tasit, zabijete mě."
"To je pravděpodobný."
spravodajca
kapitán
Příspěvky: 336
Registrován: čtv 29. zář 2016 12:04:20

Re: Kvadratura ženy

Příspěvek od spravodajca »

Salaba píše: :pohlavek: Chlapi, jezusmarjá dyť to sou základy!!! :plesk: Už se to tu probíralo mockrát, tak si toho "Zemana" pořádně opakujte! To je jako kdyby se zas někdo ptal, ve které scéně se objeví Marie Klánová... :njn: ;-)
Ale pane doktore, nedelejte tu okolo toho ňákí cavyky... Proste nekdo, kdo je fanoušek 30PMZ si to všimne dříve, jiný si to třeba všimne pozdeji.. Jak by ste asi vyvádel, kdybych to tady prásknul jako "objev teplé vody" ani nemyslet... Radeji si dejte vopáčko slovenštiny.. Tatranské pastorále, ať nemáte problémy. :)
Dejte už proboha pokoj s tím třídním bojem..
spravodajca
kapitán
Příspěvky: 336
Registrován: čtv 29. zář 2016 12:04:20

Re: Kvadratura ženy

Příspěvek od spravodajca »

Honza hodnostne postupuje.. Tu už je kapitán
Dejte už proboha pokoj s tím třídním bojem..
Uživatelský avatar
Lipinski
major
Příspěvky: 2051
Registrován: úte 01. bře 2016 22:54:46

Re: Kvadratura ženy

Příspěvek od Lipinski »

Orchestrion z poutě je taky pěkně k vidění v tv komedii Kam slunce nechodí z r. 1971. Skvělá záležitost.
"Ani jsem neušil, že jste Sundance Kid... Když budu tasit, zabijete mě."
"To je pravděpodobný."
Uživatelský avatar
Rebeka Sochorova
strážmistr
Příspěvky: 16
Registrován: stř 13. úno 2019 23:24:11

Re: Kvadratura ženy

Příspěvek od Rebeka Sochorova »

Prosím, vím se zhruba souřadnice břehu Vltavy, kde malého Míry otec Slávek Šíp pouštěl krabici gramoradia? Tipuji na pravý břeh Vltavy směr Roztoky. Mohli bychom se tam v rámci procházky Prahou zastavit, pokud to bude na daném místě - a zkusit prubnout pusteni kruhu než přijede Honza s Mirkem, ať jsme v předstihu ;-)
Dříve nebo později si ho moje neteř vezme a já jí to schválím..
Odpovědět