26. díl - Studna

Chyby a úlety, kterých se dopustili tvůrci, herci apod.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Lipinski
major
Příspěvky: 2069
Registrován: úte 01. bře 2016 22:54:46

Re: 26. díl - Studna

Příspěvek od Lipinski »

Dobrý námitky, Hermine, díky. S Jelínkem jr. mi to bylo asi taky jasný, že tak rychle nevylez.

S tím otcovým skokem je i možný, že se při tý šipce hlavou napřed dost pomlátil a nemusely mu pak stačit třeba síly na souboj se synem, kterýho navíc poháněl pud sebezáchovy.
"Ani jsem neušil, že jste Sundance Kid... Když budu tasit, zabijete mě."
"To je pravděpodobný."
Uživatelský avatar
Hermine von Paulsen
major
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 30. kvě 2016 20:15:48

Re: 26. díl - Studna

Příspěvek od Hermine von Paulsen »

Lipinski píše: S tím otcovým skokem je i možný, že se při tý šipce hlavou napřed dost pomlátil a nemusely mu pak stačit třeba síly na souboj se synem, kterýho navíc poháněl pud sebezáchovy.

Ano, velmi pravdepodobne, mozno v momente ked boli dole v studni obaja, otec uz bol v smrtelnej agonii, pripadne mal nekoordinovane pohyby v poslednych krcoch,mozno sa o syna zachytil okolo ci poza krk, avsak syn to mohol vnimat ako suboj, ved uz len to stacilo, ze hrozilo ze ho otec svojou vahou pritlaci pod hladinu . Takze sa snazil prekliesnit si cestu, neutopit sa, doslova striast zo seba otca.
"Společnost potřebuje takové specialistky jako jsem já."
"Která společnost?"
"Naše. UTC."
Hamrus
strážmistr
Příspěvky: 67
Registrován: úte 12. led 2010 20:48:31

Re: 26. díl - Studna

Příspěvek od Hamrus »

Tak po další repríze jsem přestal rozumět zápletce. Celá vesnice "ví", že Maštalíř starýho Brůnu udal a že bude soud. Vpředvečer mordu se Hurych vysmívá Brůnovi, že soud prohraje.

Kua, dyť Maštalíř podle svých slov na nikoho trestní oznámení nepodal a navíc, aby někdo šel k soudu, by nejprve musel dostat nějaké předvolání...
Uživatelský avatar
Jiljí
strážmistr
Příspěvky: 78
Registrován: ned 29. čer 2008 9:25:05

Re: 26. díl - Studna

Příspěvek od Jiljí »

kde je problém? "soud" je jenom vesnickej žvást, kterej se dostal k Hurychovi a ten s nim výsměšně operuje před Brůnovic familií.
Hamrus
strážmistr
Příspěvky: 67
Registrován: úte 12. led 2010 20:48:31

Re: 26. díl - Studna

Příspěvek od Hamrus »

"...tu únorovou neděli byl u nás strýc Hurych zas, strašně se s tátou hádali až do večera. Strýc tátovi zlomyslně prorokoval, že ten soud prohraje a přijde o všecko..."; následuje akce po nás potopa

Jak mohl být Brůna divně tichý, zádumčivý, uzavřený do sebe, když neměl jedinej doklad, dokument, listinu o tom, že bude soud?
Uživatelský avatar
Hermine von Paulsen
major
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 30. kvě 2016 20:15:48

Re: 26. díl - Studna

Příspěvek od Hermine von Paulsen »

Hamrus píše: úte 28. srp 2018 22:18:50 "...tu únorovou neděli byl u nás strýc Hurych zas, strašně se s tátou hádali až do večera. Strýc tátovi zlomyslně prorokoval, že ten soud prohraje a přijde o všecko..."; následuje akce po nás potopa

Jak mohl být Brůna divně tichý, zádumčivý, uzavřený do sebe, když neměl jedinej doklad, dokument, listinu o tom, že bude soud?
Starej Bruna bol ad 1 psychicky chory clovek a ad 2 mal asi take právne povedomie ako 90 percent bezneho obyvatelstva.

Vacsina ludi ani nevie, aky je rozdiel medzi trestnym oznamenim a civilnym podanim na sud. Podanie trestneho oznamenia negarantuje, ze nejaky sud bude. Policia moze trestne oznamenie odlozit pre neopodstatnenost , pripadne zisti ze cin je premlcany, alebo sa pachatela nepodari zistit, alebo konanim zisti ze skutok sa nestal. Policia moze pachatela i zistit a pripad zhodnotit ako trestny cin, a vtedy to ide na sud, ale sud moze rozhodnut i inak, alebo zastavit konanie (napr. vazne pochybenia pri vysetrovani, porusenia zakona atd.), pripadne obvineneho oslobodit atd. Niekedy policia trestne oznamenie odlozi, prekvalifikuje ho, pricom to neznamena, ze obcan nema sancu domoct sa prava, majetkovej, ci nemajetkovej ujmy este v obcianskom konani pred sudom. Vacsina ludi nevie, ze prv nez k nejakemu sudnemu konaniu v obciansko-právnej veci vobec dojde, musi sud dorucit potencionalnemu odporcovi pismo, kde je poziadany, aby sa k veci vyjadril. Az potom sud zvazi, ci vobec nejake konanie zacne. Toto vsetko starej Bruna urcite nevedel. Jeho narusenu psychiku mohlo vybicovat a dorazit prave obycajne zastrasovanie, zastrajanie sa, stryca Hurycha... bezne jalove reci, ake si rozhadani jednoduchi ludia vykrikuju v hadkach...
"Společnost potřebuje takové specialistky jako jsem já."
"Která společnost?"
"Naše. UTC."
Uživatelský avatar
Hermine von Paulsen
major
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 30. kvě 2016 20:15:48

Re: 26. díl - Studna

Příspěvek od Hermine von Paulsen »

V tomto dieli mi nejake veci nedaju spavat. Napriklad ta zalezitost s tym zlatom.
Ako to bolo:

"V padesatych letech" Hurych podle slov Mastalira "schovaval obili, poskozoval hospodarstvi a nakonec i zapalil ..." Dufam, ze sa mozme zhodnut na tom, ze pod padesatymi letami sa rozumeju ich zaciatky, vtedy podla roznych zdrojov (1948-1952) sa najviac perzekuovali rolnici, pokial sa mylim opravte ma.

Mladej Bruna mu namieta ze "to su pomluvy, nic se mu tehda nedokazalo, dokonce mu i poistku vyplatili - 300 tisic..."

A teraz mi nesedi ta hlaska Honzu pri vysluchu pri Studni, kde hovori v pritomnosti mladeho, ze starej Bruna "tech 300 tisic vymenil LONI za zlato."

Takze toto nesedi pokial dobre rozumiem ze LONI ma byt minuly rok. Ved Hurych tie peniaze dostal v "padesatejch letech" vyplatili mu poistku za poziar hospodarstva jeho rodineho majetku. Hospodarstvi bolo urcite jeho, ved da sa predpokladat, ze ho zdedil este pred vojnou, alebo do roku 1948 a vtedy ak sa nemylim platilo, ze najstarsi synovia a vobec nie dcery dedia standardne hospodarstva po rodicoch, ci uz testamentarne alebo zo zakona mali prednost...opravte ma ak sa mylim. Okrem toho ak by bola predsa podielova vlastnicka jeho sestra, poistku by scasti dostala vyplatenu i ona, resp. by mala na nu zakony narok. Alebo mal Hurych poistenu iba svoju cast majetku a sestra nie, neviem, ci je toto vobec mozne, to by musel posudit nejaky specialista v poistovnictve. Ono to bolo skor asi tak, ze Hurychova sestra sa za Brunu vydala a do manzelstva priniesla mozno tu hrobku este nieco co nevieme. A starej Bruna chory mozog si narokoval na cely Hurychovsky majetok neberuc v ohlady zakonite naroky Hurycha-brata.

Sam mladej Bruna hovori, ze stryc Hurych sa bal ze mu tie penize vezmou. Kedze Hurychovi poistovna peniaze preplatila, muselo byt urcite policajne vysetrovanie uzavrete. Avsak vzhladom na neistu dobu takato zaruka Hurychovi nestacila. Bal sa, ze by sa mohlo vysetrovanie obnovit, a preto peniaze schoval u svojej sestry. A tento ukon musel ucinit bezprostredne po vyplateni poistky, alebo kratky cas po tom. Cize tie peniaze uchovavala jeho sestra uz od 50ych rokov. No a prave mame rok 1953 kedy bola menova reforma, tu predvidal starej Bruna a preto tie peniaze stacil vymenit za zlato od jedneho zubara.

Je nelogicke aby od zaciatku 50 rokov schovaval starej Bruna Hurychove peniaze az do roku 1968 a az vtedy kupoval zlato za ne. Ved menova reforma bola v roku 1953 a tie peniaze spred roku 1953 by boli neplatne.

Ak by sme pripustili taky konstrukt, ze Hurychovi vyplatili poistku az po roku 1953, teda po menovej reforme, nebol predsa az taky dovod obavat sa staremu Brunovi ze pride znova nejaka reforma. To by bolo pritiahnute za vlasy aj pre blazna ako on. Tiez to casovo velmi nesedi na Hurycha a kontingenty ktore musel plnit - zeby 5 alebo 6 rokov schovaval alebo neschovaval obili a zrazu az po roku 1953 ho priskripli? Nezda sa mi to. Takisto to nesedi potom dejovo. On totiz Hurych na to doplatil asi tak, ze peniaze uz od sestry zrejme ziadat nemohol, jeho naroky boli asi po tak dlhej dobe premlcane, a naproti tomu, v case ked peniaze mohol ziadat spät zo sestrinej "úschovy" , este sa asi obaval obnovenia jeho pripadu, kde bol podozrivy z umyselneho zalozenia poziaru. Nakoniec manzelia Brunovi, mohli prevzatie penazi popierat, bolo by to tvrdenie proti tvrdeniu. Mladej Bruna by z loajality voci rodicom mlcal. Velmi mi je ho luto, toho Hurycha, urcite sestre v tom case doveroval a takto bol oklamany.

Cize podla mna je nedostatok, ze Honza hovori, ze to zlato kupil Bruna LONI, on ho kupil podla mojho nazoru uz pred rokom 1953.

Stare peniaze 300 tisic - ok - ale kolko zlata mohlo za ne byt? Ked si vezmeme (spolieham sa na rozne reserse ziskane na internete, menove kurzy, ceny zlata atd. dohladajte si prosim zdroje podla Vasej uvahy) ze jedna tehlicka cisteho zlata o hmotnosti 250 g ma rozmery cca 5 x 3 x 0,9 cm a zaciatkom 50ych rokov malo zlato cenu cca 40 USD za jednu uncu...cize taka minitehlicka mohla stat okolo 320-330 USD...tak potom toho zlata nemohlo byt objemovo az tak vela za tych 300 tisic ceskoslovenskych korun. Ale presne to neviem vypocitat, lebo neviem dohladat aky kurz mala vtedy koruna voci dolaru, a urcite bude rozdiel v oficialnom kurze a neoficialnom. Nevedela som dohladat spolahlive zdroje informacii, mozno sa to podari Vam...No a tiez neviem ako bola stanovena cena zlata v Ceskoslovensku v tom case, ci tam bola nejaka relacia so svetovymi cenami alebo ina vlastna...fakt neviem. Prosim, ak nieco zle pocitam, tak ma opravte.

Ale kazdopadne si myslim, ze mozme vyvratit taku nedomyslenu mozno zauzivanu predstavu pri sledovani tohto dielu, ze ten objem zlata bol nejaky velmi velky. To zlato bolo od zubara, cize uz bolo v nejakej zliatej forme a nie v podobe sperkov a pod. Urcite to bol len maly balicek, ktory sa dal lahko schovat na hociktorom vyhliadnutom mieste, trebars aj v tej studni...
"Společnost potřebuje takové specialistky jako jsem já."
"Která společnost?"
"Naše. UTC."
Uživatelský avatar
heinrich
kapitán
Příspěvky: 323
Registrován: pát 26. srp 2016 19:32:08
Bydliště: Praha 411

Re: 26. díl - Studna

Příspěvek od heinrich »

Trochu pomohu s tím výpočtem zlata, tady máte ceny výkupů z let 1949 - 1953 (je to oficiální kurz).
Za 300tisíc, mohl nakoupit před měn.reformou, +/- 5 kilo zlata.
Obrázek

Potom doporučuji film "Zlatý pavouk", kde "holič Seydl" dostane nabídku od "doktora Knappa" na prodej zubařského zlata....
Ttttatata tabák dáš?
Uživatelský avatar
Hermine von Paulsen
major
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 30. kvě 2016 20:15:48

Re: 26. díl - Studna

Příspěvek od Hermine von Paulsen »

heinrich píše: úte 22. led 2019 10:10:38 Trochu pomohu s tím výpočtem zlata....
Za 300tisíc, mohl nakoupit před měn.reformou, +/- 5 kilo zlata....
Vdaka. Aj keby nakupil 5 kg zlata ak by sme si chceli predstavit aky to je vlastne cisty objem = to robi taku tehlicku o rozmeroch cca 12 cm x 6 cm x 3,7 cm. Co je teda pre mna prekvapujuce, sa mi to zda malo, ale vypocet by mal sediet. Kym sa tym divak nezacne zaoberat, pod 5 kg zlata alebo " za 300 tisic" si urcite predstavuje vacsi objem...
"Společnost potřebuje takové specialistky jako jsem já."
"Která společnost?"
"Naše. UTC."
Uživatelský avatar
Aaron Goldstein
kapitán
Příspěvky: 482
Registrován: sob 02. dub 2016 1:30:45

Re: 26. díl - Studna

Příspěvek od Aaron Goldstein »

Hermine von Paulsen píše: stř 23. led 2019 21:32:48 5 kg zlata ak by sme si chceli predstavit aky to je vlastne cisty objem = to robi taku tehlicku o rozmeroch cca 12 cm x 6 cm x 3,7 cm.
Ta cihlička bude maličko větší... Vámi udávaná cihlička má objem 266,4 krychlových cm...
Zlatá cihla ryzosti 999,9/1000 o váze 5000 g má rozměr 22,6 cm x 5,5 cm x 2,2 cm, což je 273,46 krychlových cm
Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...
Uživatelský avatar
Hermine von Paulsen
major
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 30. kvě 2016 20:15:48

Re: 26. díl - Studna

Příspěvek od Hermine von Paulsen »

aarongoldstein píše: čtv 24. led 2019 0:00:21 Ta cihlička bude maličko větší... Vámi udávaná cihlička má objem 266,4 krychlových cm...
Zlatá cihla ryzosti 999,9/1000 o váze 5000 g má rozměr 22,6 cm x 5,5 cm x 2,2 cm, což je 273,46 krychlových cm
Mate pravdu, ze o malicko...lebo existuju tehlicky v roznych velkostiach, ja som to udavala ako circa priklad so zaokruhlenymi rozmermi pre lepsiu predstavu. Ak mame sa drzat tych Vasich rozmerov co sa tyka dlzky a sirky velky rozdiel tam teda nie je, pretoze 266,4 cm3 robi pri 22,6 cm cm x 5,5 cm vysku 2,1432 cm co je v podstate cca nieco cez pol milimetra rozdiel na vysku oproti tej Vasej, co si dovolim tvrdit by ste volnym okom ani nepostrehli.
Sam vidite teda ako tie predstavy - vaha vs. objem zlata vedia skreslovat.
"Společnost potřebuje takové specialistky jako jsem já."
"Která společnost?"
"Naše. UTC."
Uživatelský avatar
heinrich
kapitán
Příspěvky: 323
Registrován: pát 26. srp 2016 19:32:08
Bydliště: Praha 411

Re: 26. díl - Studna

Příspěvek od heinrich »

Pro naši představu, je ta cihlička dobrá, ale pro jsem doporučoval ten film "Zlatý pavouk", kde je to zubařské zlato vidět. Jsou to vlastně nějaké plíšky a těch je do kila mnoho. Když se nakoupí, tak potom je jedině slít právě do té cihličky, pro lepší manipulaci. Měl jsem možnost, držet v ruce cihličku kila zlata, která byla rozdělena na půlku (přesně na 0,5kg) a ta velikost mne udivila, jak jsou obě malé!
Někde se psalo, že vytěžené zlato za dob jeho existence, by se vtěsnalo do krychle, o hraně do 30 metrů!!! ;-)
Ttttatata tabák dáš?
Uživatelský avatar
Hermine von Paulsen
major
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 30. kvě 2016 20:15:48

Re: 26. díl - Studna

Příspěvek od Hermine von Paulsen »

Ano zlato je magicke. Musi to byt velmi vzrusujuci a znepokojivy pocit mat schovanych 5 kg zlata na pozemku. A este k tomu ta familia Brunova, vsetkym im preskocilo. Ale stara Brunova bola o hodne starsia od svojho brata - teda aspon na pohlad, trochu divne, urcite by jej rodicia nenechali syna nezabezpeceneho. Tak to bolo kedysi a specielne v bohatych rodinach, dcery povydavali /veno sa vyhandlovalo dopredu/ a synovia prevzali hospodarstvo. To co starej Bruna fabuloval o zeninom vene bol urcite neopravneny narok, take majetkove veci sa riesili a prepisovali bud tesne pred svadbou alebo po nej. A nieze si po x rokpch manzelstva zmysli, ze manzelke prinalezi nejake veno. Je jasne ze ak by Hurychovi bolo zname uz v case ked sestre zveril peniaze, ze jej muz ma nejake naroky na jeho majetok, tak by sa asi zdrzal a peniaze by niekde skor sam schoval. Tam islo o to, ze podcenil riziko, veril, ze vztahy to nezmeni, cize tie vztahy museli byt predtym dobre. To tie peniaze, tie to sposobili.
"Společnost potřebuje takové specialistky jako jsem já."
"Která společnost?"
"Naše. UTC."
Fosgen
kapitán
Příspěvky: 397
Registrován: úte 06. dub 2010 15:47:32

Re: 26. díl - Studna

Příspěvek od Fosgen »

Neviem ci sa v tych casoch vyrabali uz umele kvety, ale po dvoch mesiacoch po pohrebe tie klince v hrobke vyzerali, ze by sa este znova dali predat.
Uživatelský avatar
heinrich
kapitán
Příspěvky: 323
Registrován: pát 26. srp 2016 19:32:08
Bydliště: Praha 411

Re: 26. díl - Studna

Příspěvek od heinrich »

Fosgen píše: ned 26. led 2020 0:05:57 Neviem ci sa v tych casoch vyrabali uz umele kvety, ale po dvoch mesiacoch po pohrebe tie klince v hrobke vyzerali, ze by sa este znova dali predat.
Umělé květiny, se dělaly už za první republiky a v roce 1942 jsou ve filmu Přijdu hned - S. Rašilov.
Ttttatata tabák dáš?
Odpovědět