Nenatočené díly

Všeobecná diskuze o seriálu
Odpovědět
Uživatelský avatar
Lipinski
major
Příspěvky: 2112
Registrován: úte 01. bře 2016 22:54:46

Nenatočené díly

Příspěvek od Lipinski »

Ve fóru se některé příspěvky týkají nenatočených dílů nebo námětů, které se v pozměněné podobě objevují v určitém natočeném dílu seriálu.
Tady bychom to mohli mít relativně přehledně a pohromadě.
Naposledy upravil(a) Lipinski dne pon 23. říj 2023 16:03:16, celkem upraveno 1 x.
"Ani jsem neušil, že jste Sundance Kid... Když budu tasit, zabijete mě."
"To je pravděpodobný."
Uživatelský avatar
Lipinski
major
Příspěvky: 2112
Registrován: úte 01. bře 2016 22:54:46

Re: Nenatočené díly

Příspěvek od Lipinski »

Dovolil bych zatím si jen převzít informace ze sekce Víte, že..., aby nezapadly.

https://badatele.net/nenatocene-dily-ma ... -mely-byt/

Kolega Alvi vložil link na článek o nenatočených dílech, ale protože některý weby časem zmizí, umístím text z článku sem, protože mi to přijde hodně zajímavý (názvy dílů jsem zvýraznil, upravil grafickou podobu textu, něco z chyb a překlepů opravil):

"Nenatočené díly majora Zemana – archivní dokumenty ukazují, o čem měly být


Na natáčení byl i fotograf, který snímal známé záběry z trochu jiného úhlu:
Obrázek
Se souhlasem Muzea Policie ČR.


Jeden z nejslavnějších a zároveň kontroverzních seriálů normalizace měl mít víc dílů, než nakonec vzniklo. K některým z nich se dochovaly i scénáře.

Seriál si původně vymysleli na ministerstvu vnitra, když chtěli napravit pošramocenou pověst komunistické policie po roce 1968. Major Zeman se původně měl jmenovat Horák a měl pracovat u tajné služby. Původní koncept měl kombinovat filmový dokument a hrané scény.

Jak ukazují materiály v archivu České televize a policejního muzea, koncept seriálu se postupně vyvíjel. Mnohdy i na zásah cenzorů. Podobu seriálu ovlivňoval kdekdo, kromě věcných poznámek jsou některé zásahy trochu bizarní. Z dílu Bílé linky například zmizela erotická scéna. Agentka StB se v roli striptérky svlékala v baru v Západním Berlíně, s čímž rezolutně nesouhlasila náměstkyně ústředního ředitele Československé televize Milena Balašová.


Prohozy a přehozy

Ještě zajímavější než to, co se natočilo, bylo to, co se nenatočilo, anebo naopak natočilo jinak. Tak například díl Rubínové kříže se měl původně jmenovat Granát a Bestie měla být Bahno. Třináctý díl Romance o nenápadné paní dopisovali tvůrci na poslední chvíli, původně měla být třináctka úplně jiný díl. Třiadvacátý díl Šťastný a veselý byla původně jen záloha pod názvem Silvestr.

Jedenáctý díl měla být Vražda v lázních, později pod názvem Věc důvěry: „Komedie o pokusu tří západních rozvědek zmocnit se vzorku smolince. Major Zeman pomáhá kamarádovi Jirkovi Hradcovi řešit „malér“ se smolincem. Uvažováno i jako alternativní díl za díl 20 – Svatba v lázních, ze kterého byly nakonec Třetí housle".

Třináctý díl měla být Exploze nebo také Smrt číhá v podzemí. Jeho motivem měla být „víra v socialistického člověka – bezpečnostní technici ve spolupráci s partou horníků zachraňují důl ohrožený explozí. Sepětí bezpečnosti s naší dělnickou třídou. Důl ohrožený požárem a výbuchem dynamitu v jedné sloji. Krásný motiv socialistické humanity, kdy vzpříčené dveře v hořící sloji pomáhá otevřít bývalý kasař. Major Zeman se setkává znovu s Blankou, která po smrti svého muže přestala věřit lidem.“


Šestnáctý díl mohl být Hvězdný prach či Mosty na východ: „Zahraniční díl, v němž pracovníci čs. rozvědky poprvé objeví stopy k akci ESB (Mosty na východ) a signály k přípravě roku 68.“


Lupič v hrobce

Namísto třiadvacátého dílu Šťastný a veselý se původně mělo točit Hřbitovní kvítí: „Zeman pátrá po nestoudném lupiči a vrahovi, který se skrývá u hrobu v Olšanech. Psychologické drama zločince, který se ukrývá před bezpečností v jedné z hrobek na Olšanech a končí nakonec sebevraždou. Zároveň i příběh matky, čekající na syna, který jí uprchl v roce 68 do zahraničí. Na Olšanských hřbitovech se setkává se zločincem, po němž pátrá Zeman. Aniž by to tušila, ukrývá ho u sebe. Svou lidskou mateřskou láskou ho však dovede k tomu, že se potrestá sám.“

Na třiadvacátou pozici se také uvažovalo o dílu Otvírání hrobů. Dochoval se i kompletní scénář Karla Štorkána. Major Zeman v něm vyšetřuje nález mrtvého, kterého nikdo nepostrádal. Pachatel ztížil své dopadení tím, že nějaký čas používal totožnost zavražděného.

Sedmadvacátý díl mohl být buď Modrý Merkur, pojednávající o krádeži slavného aršíku známek z poštovního muzea, anebo Úzkost (v některých pramenech uváděná jako 21. díl): „Major Zeman vyšetřuje vraždu děvčátka a přitom prožívá obavy o vlastní dítě. Konstituuje se nová Zemanova rodina, Liduška nalézá vztah k nové matce Blance.“



Bitva o poslední díl

Dvacátý sedmý a dvacátý osmý díl se nakonec točil na Kubě, protože Jiří Sequens jednoduše chtěl využít štědrosti ministerstva vnitra, které se na seriálu podílelo. O třicátý díl se strhla velká bitva. Zatímco scénáristé a dramaturgové chtěli vzdát hold všem, kteří položili životy v boji za socialismus, Jiří Sequens přišel s dílem Lišky mění srst.

Boj pokračuje Jiřího Procházky měl v anotaci: „Hradec se po létech vrací ze zahraničí ve chvíli, kdy Zeman vyšetřuje případ podvodů u jedné benzinové pumpy u Prahy. Protože je to místo, kudy se vyvážejí do zahraničí i disidentské pamflety, Hradec jde do té věci s ním. Objeví kanál, dopadnou pachatele, dokáží, že se dnešní „oprávci socialismu“ – disidenti – spojují s nejhoršími a nejnenávistnějšími odpůrci našeho zřízení, s třídními nepřáteli, proti kterým sami bojovali v roce 48. Hradec však při této své poslední akci na obranu republiky, zahyne.“


Oproti tomu Jiří Sequens chtěl natočit díl Lišky mění srst: „Major Zeman se zabývá bývalou prostitutkou (upilovanou Fančou), zlodějem Jéňou, potomkem šlechtického rodu Kauniců apod.“ Podle dramaturgových výtek díl „neukazuje práci SNB v positivním světle a má i politické chyby, jako například, že celoživotním posláním mjr. Zemana bylo obstarávání strávníků pro basy, čímž je charakterizována činnost socialistické Bezpečnosti.“ Ve skutečnosti natočený díl Růže pro Zemana byl kompromis.

Jeden z nenatočených scénářů:
Obrázek
Se souhlasem Muzea Policie ČR


Nerealizované díly

Zcela seriozně se zvažovalo natáčení dalších dílů. A bylo i rozhodnuto, které to budou: 31. díl – Tažní ptáci, 32. díl – Otvírání hrobů 33. díl – Vrhač nožů. Dochovaly se i náměty, režijní poznámky i k dalším nerealizovaným dílům.

Walter 7,65 – měl být o sedmi sexuálních vraždách. Scénář napsal Oldřich Daněk, v archivu se však nedochoval. Zcela evidentně byl inspirován případem vraha Mrázka. Režisér ho nakonec odmítnul natáčet.

Rezervní díl se jmenoval Akce Dürrer: „Případ objevení tajné tiskárny falšovaných bankovek, které měly ohrozit hospodářství NDR. Spolupráce s bezpečností NDR. Zajímavý případ penězokazů, kteří chtějí poškodit ekonomiku NDR a využívají k tomu našeho grafika, který udělal chybu a namaloval pro zahraničí politicky problematický obrázkový seriál.“

Tajná šifra: „Zajímavý osud naší letušky na zahraničních linkách, která se proti své vůli dostane do případu, který vyšetřuje naše bezpečnost a kontrarozvědka.“

Peníze nebo život: Dochovaly se poznámky majora Jirsáka ke scénáři od Sequense: „Požár chemičky, přeživší dělníci se vraždí mezi sebou, 5 mrtvých, SNB fárá zatknout pachatele Ledvinku, ten umírá v bolestech a Zeman ho při tom vyslýchá.“

V archivu ČT se dochovaly kompletní scénáře ke třem nenatočeným dílům. Hřbitovní kvítí, Otvírání hrobů a Chodec a kůň, vypořádávající se s černými bookmakery na dostihovém závodišti v Chuchli. Zajímavé je, že do plachet s plánovanými díly se tento díl neprobojoval ani jednou.


V dochovaných materiálech se zmiňují i jiné díly, celkem jsem jich napočítal šestnáct. Bližší informace o nich ale chybí.

Autor: Jaroslav Mareš

zdroje: Muzeum Policie ČR, archiv České televize"
Naposledy upravil(a) Lipinski dne čtv 23. lis 2023 16:19:44, celkem upraveno 1 x.
"Ani jsem neušil, že jste Sundance Kid... Když budu tasit, zabijete mě."
"To je pravděpodobný."
Uživatelský avatar
Lipinski
major
Příspěvky: 2112
Registrován: úte 01. bře 2016 22:54:46

Re: Nenatočené díly

Příspěvek od Lipinski »

Kolega Spikings dodává:

Další, v článku neuvedené nerealizované scénáře, byly např. Nenávist, Spor, Letím s vrahem na palubě či Loď do země s hřebíčkovou vůní.
"Ani jsem neušil, že jste Sundance Kid... Když budu tasit, zabijete mě."
"To je pravděpodobný."
Uživatelský avatar
Přemek77
poručík
Příspěvky: 101
Registrován: čtv 30. dub 2009 19:14:35

Re: Nenatočené díly

Příspěvek od Přemek77 »

Lipinski píše: pon 23. říj 2023 15:44:11 Třináctý díl Romance o nenápadné paní dopisovali tvůrci na poslední chvíli, původně měla být třináctka úplně jiný díl. Třiadvacátý díl Šťastný a veselý byla původně jen záloha pod názvem Silvestr.

Jedenáctý díl měla být Vražda v lázních, později pod názvem Věc důvěry:
Tohle je zvláštní: Věc důvěry se totiž jmenovala původní rozhlasová hra, podle níž pak (evidentně narychlo) vznikla Romance o nenápadné paní...
"Ve vlastních názorech se shodnu s každým." (Ivan Kraus)
Uživatelský avatar
Lipinski
major
Příspěvky: 2112
Registrován: úte 01. bře 2016 22:54:46

Re: Nenatočené díly

Příspěvek od Lipinski »

Přemek77 píše: úte 24. říj 2023 14:20:47Tohle je zvláštní: Věc důvěry se totiž jmenovala původní rozhlasová hra, podle níž pak (evidentně narychlo) vznikla Romance o nenápadné paní...
Těžko říct, jakou míru věrohodnosti ten článek má. Jinak rozhlasová hra "Věc důvěry" se snad zase nejdřív měla jmenovat “Schodek v železniční pokladně” (Sekce Skutečnosti - Romance o nenápadné paní).
"Ani jsem neušil, že jste Sundance Kid... Když budu tasit, zabijete mě."
"To je pravděpodobný."
Uživatelský avatar
Lipinski
major
Příspěvky: 2112
Registrován: úte 01. bře 2016 22:54:46

Re: Nenatočené díly

Příspěvek od Lipinski »

Díl Mimikry měl být zpočátku jen o únosu letadla, původní scénář se jmenoval Letím s vrahem, ale po procesu s PPU, Karáskem atd. byl námět obohacen o motiv undergroundu. No a vzniklo legendární spojení muzikantů a teroristů.
"Ani jsem neušil, že jste Sundance Kid... Když budu tasit, zabijete mě."
"To je pravděpodobný."
Uživatelský avatar
Hermine von Paulsen
major
Příspěvky: 1754
Registrován: pon 30. kvě 2016 20:15:48

Re: Nenatočené díly

Příspěvek od Hermine von Paulsen »

Lipinski píše: čtv 02. lis 2023 14:38:13 Díl Mimikry ...No a vzniklo legendární spojení muzikantů a teroristů.
A este je tam i krasne vkomponovane, ako sa problem tyka vsetkych; aj deti z tych "lepsich" rodin - vid Halamkova, alebo ako komplicka kona navonok nenapadna "maminka s kocarkem"...
"Společnost potřebuje takové specialistky jako jsem já."
"Která společnost?"
"Naše. UTC."
Uživatelský avatar
Lipinski
major
Příspěvky: 2112
Registrován: úte 01. bře 2016 22:54:46

Re: Nenatočené díly

Příspěvek od Lipinski »

Mimochodem výskyt slov "smrt" a "vrah" nebo "hrob - hřbitov" v součtu těch realizovaných i nerealizovaných názvů je celkem slušnej.

Čistě pro zábavu bych parafrázoval některý názvy realizovaných dílů, aby byly co nejvíc morbidní nebo dekadentní (něco se povedlo líp, něco míň):

01. Smrt u jezera/Mrtvý u jezera
02. Hroby vlkodlaků
03. Sladké »i« zabíjí
04. Kříže barvy krve
05. V únoru se neumírá
06. Bestie/Pohlednice ze záhrobí
07. Šibenice na příděl
08. Zabijáky žene strach
09. Kat z Hamburku
10. Vrah se skrývá v poli
11. Mrtvý pod křížovou cestou
12. Kleště smrti/Vraždy v lázních
13. Sebevražda na kolejích
14. Poslední mrtví
15. Katyně
16. V erbu chmurného žence
17. V dolech vraždí mamon/Smrt číhá v podzemí
18. Smrt na export
19. Svatba s mrtvým skladatelem
20. Vraždy na export
21. Známky smrti
22. Živí filmují/režírují mrtvé/Vrah přijde do kina
23. Smrt slaví Silvestra
24. Hra na/o život a smrt
25. Umírající pravda
26. Otevírání hrobů
27. Vražedná/krvavá vyhlídka
28. Pohrobci války
29. Včely letí zabíjet/Letím s vrahem
30. Vrazi nového času
"Ani jsem neušil, že jste Sundance Kid... Když budu tasit, zabijete mě."
"To je pravděpodobný."
Uživatelský avatar
škpt. Kristek
poručík
Příspěvky: 135
Registrován: stř 19. dub 2023 13:25:07

Re: Nenatočené díly

Příspěvek od škpt. Kristek »

Možná trocha dříví do lesa - Badatelé i takto na YT: https://www.youtube.com/watch?v=wXN0BWzggDs
A každej se bude muset rozhodnout, na čí straně bude střílet..
Odpovědět