Zdivočelá země III

Máme rádi československou tvorbu, takže tady vše o tom
Uživatelský avatar
Dobesch
major
Příspěvky: 628
Registrován: stř 11. čer 2008 8:06:22

Zdivočelá země III

Příspěvek od Dobesch »

Tak ja Vám po prvním díle nevím - zatim jsem krajne rozpacity (mozna proto ze znam knizku a predmetemu obdobi jsou tam venovany asi 2 radky a to stylem ten delal to a ten zas ono a zadny tank na nadvori nebyl). Kazdopadne moje vyhrady jsou:

- to napojeni az po 7-8 letech mi prijde nestastny --proste najednou nas hodej do roku 1968 a pak se slozite okecava kdo je kdo a co se za tu dobu stalo (navic "mladicka" roztomilost nekterych hercu jiz vyprchala a pusobi tak nejak.....
- Knir-Ševčík -říkal že sedel 7 let --tedy od roku 1961, takze jen doufám, že to že se chce mstít Kandovi za to že ho dostal do vězení se nějak vyjasní pac jinak nevime proc ho tam dostal (nebo se mu msti za to jak ho dostal do vezeni v roce 1948-9 ?????)
- na zacatku je konstatovano, ze mladej Madera nasel v jeskyni "poklad" - pancerfausty --- cekal jsem, ze nejak zasahne v krizovych dnech roku 1968 a provede nejakou klukovinu --to se nestalo tak sem zvedavej k cemu tam ty pancerfausty budou dobry -- ze by nejaka tragedie ???
- jeste k tomu napojeni -- aspon v knizce se v 60-tych letech dejou veci --at uz je to zkontaktovani s byvalou majitelkou statku, at uz je to pestovani travin (to ze se oproti knizce neprestehovali mi tolik nevadi) ale kazdopadne jsou to veci, ktere maji primy vztah k "vylucnemu" postaveni Statku "ve state" -resp duvody proc Stat nechava statek vice mene na pokoji - dokud z nej neudela vystavni skrin
- dejove mi ten dil prisel Uplne o nicem --zadny vyvoj postav --proste jen byla okupace a rekli jsme si kdo je kdo

Jen noticka trosku mimo --cislovani serialovych Sezon je v CT koukam neresitelny orisek -- at uz to je nemocnice kde neustale tvrdi ze se jedna o 3. radu tak ted zdivocelka --ano je to treti rada (S01/1-13; S02/14-20) ale pak nechapu proc se u prvni a druhy rady tvarej ze patrej nedelitelne k sobe , takze je zdivocela zeme 1-20 a pak najednou Zdivocela zeme III --- jediny vysvetleni co me napada i v souvislosti s Nemocnici je, ze pokud dej primo nasleduje tak to CT bere jako "jednu radu" a tou zmenou v nazvu chce zduraznit CASOVY ODSKOK. Furt lepsi nez Prima ktera i u US serialu Sezony oznacuje podle toho jak serial nakoupi :-)
Možno tou dolinou ide ten voz.........
Uživatelský avatar
geza
poručík
Příspěvky: 213
Registrován: pát 30. kvě 2008 6:42:09

Re: Zdivočelá země III

Příspěvek od geza »

Já to neviděl a ani to sledovat nehodlám. Už druhá série byla více politickým cvičením, než smysluplným seriálem. Chce-li někdo mapovat historii, nechť točí dokumenty, ne takovéto kočkopsy. Postavy a jejich charaktery se nevyvíjely, motivy a jednání se nepodřizovaly vývoji v seriálu, ale byly diktovány potřebami scénáře.

V upoutávkách jsem taky zaznamenal, že na nádvoří statku měl snad přijet tank z NDR. Pokud to tak skutečně v seriálu bylo, tak je to značné faux pas - dnes je známo, že invaze se vojska NDR neúčastnila. Jak potom chtějí psát historii ...? Toto je snad její přepisování :roll: .
Mluv za nás, Honzo! ....... Tak řekni, jak to tenkrát bylo!
Uživatelský avatar
Dobesch
major
Příspěvky: 628
Registrován: stř 11. čer 2008 8:06:22

Re: Zdivočelá země III

Příspěvek od Dobesch »

Ti vojaci NDR mi na tom asi tak vadili nejmin :-). V kontextu pribehu to melo svoji logiku (byt dejiny sli jinudy) a navic tam pusobili spis hodne epizodne a mozna az nechtene humorne -- Sv. Stepan a Blaubassky mlyn ubec lezely prece "primo na hranicich" -- viz prvni dily -- a najednou prijede jednotka ze zeme primeho souseda (navic Historicky na tech hranicich ty jednotky v roce 1968 staly) a BLOUDI ?????? to je trosku divny.

Co se tyce ty druhy serie - na nekoho to muze pusobit jako politicke skoleni na druhou stranu to by mohla pusobit i druha pule serie prvni --inu pokud se toci cokoli z 50-tych let ocima "anglickeho letce" asi to bez poliky nepujde, takova holt byla doba a mnozi pamatujeme i to politicke skoleni v obracenem gardu --- faktem je ze 85% deje z druhe serie bylo dopisovano primo pro serial (nebo cerpano z jinych knizek) protoze v knizni predloze se Maderovi ve vezeni autor prakticky nevenuje -- max. tim ze tam byl a ze se mu stal uraz -- ale napr. nejaky konflikty se Zabakem tam tusim vubec nejsou.

Nechci hodnotit "politicke pozadi vzniku serialu ani zpusob vykresleni dejin" spis takovy ty chyby, kterejm se dalo pri trosce pozornosti vyhnout, pripadne dejovy linky, ktery vysumej i kdyz z pocatku vypadali mnohoslibne
Možno tou dolinou ide ten voz.........
Uživatelský avatar
malej Míra
bývalý předseda č.2
Příspěvky: 2644
Registrován: stř 28. kvě 2008 19:01:31
Bydliště: Roztoky u jezu, Hochtorgasse 27.

Re: Zdivočelá země III

Příspěvek od malej Míra »

geza píše:...na nádvoří statku měl snad přijet tank z NDR. ...je to značné faux pas - dnes je známo, že invaze se vojska NDR neúčastnila...
To je mi novina, měl jsem za to, že invaze se z "bratrských" vojsk neúčastnilo jen Rumunsko. Třeba se tu ještě dozvíme, že tu žádní Rusové vlastně 20 let vůbec nebyli... ;) :lol:
Dobesch píše:Tak ja Vám po prvním díle nevím - zatim jsem krajne rozpacity (mozna proto ze znam knizku a predmetemu obdobi jsou tam venovany asi 2 radky...
....Knir-Ševčík -říkal že sedel 7 let --tedy od roku 1961, takze jen doufám, že to že se chce mstít Kandovi za to že ho dostal do vězení se nějak vyjasní...
...dejove mi ten dil prisel Uplne o nicem --zadny vyvoj postav --proste jen byla okupace a rekli jsme si kdo je kdo
...cislovani serialovych Sezon je v CT koukam neresitelny orisek...
...to je docela hodně témat najednou, ale zkusím přidat svůj názor. Po jednom díle bych zatím nehodnotil, už jen proto, že tam je řadu let dějový skok a je třeby se v postavách zorientovat. Pro mě byl největší šok, že Cassidy před 7-mi lety zemřel. Nebo jsem něco přehlédl? :?: :shock:
Myslím, že nemá smysl hodnotit seriál srovnávacím způsobem s knížkou. Seriál je prostě seriál a má jiné dramaturgické parametry, než kniha. A tenhle se navíc točil ve spolupráci s autorem literární předlohy, tedy za jeho plného vědomí a svědomí. A mám za to, že autor je se seriálovou podobou docela dobře spokojený.
Kníra Ševčíka přeci chtěli dokonce snad původně kluci zlikvidovat, ale Kanda pak zařídil, že na něj padlo podezření, že chtěl pilu zapálit. Tedy tahle část děje mi dává smysl.
Číslování sérií seriálů je skutečně oříšek, ale "Zdivočelá země" má opravdu 3. sérii. První je snad někdy z 1996, druhá (lágr) asi 200-2001, takže tady ta je třetí.
Jinak ohledně "Nemocnice" - tam je to jednoduché. Pod původním názvem je jen 1. a 2. řada (Dudek), Bočan přeci natočil "Nemocnice na kraji města po 20 letech" a to, co ČT1 vysílá teď je "Nemocnice...- nové osudy". Jak to napíšou do novin do programů je často druhá věc... :cry: :mrgreen:
Mám ti ukázat jak plave?
Uživatelský avatar
Bína
kapitán
Příspěvky: 381
Registrován: stř 10. zář 2008 16:03:38
Bydliště: asi někde v Holešovicích

Re: Zdivočelá země III

Příspěvek od Bína »

malej Míra píše: Pro mě byl největší šok, že Cassidy před 7-mi lety zemřel. Nebo jsem něco přehlédl?
Cassidy se zabil,tuším že v posledním nebo předposledním díle pádem ze skály.Mě by zajímalo jestli vojáci NDR používaly ty "gazíky" co tam s nimy přijely do Štěpána ? Nevíte někdo ? Já to nevím,poučte mě někdo.
Bína,prosím pěkně.Já jsem Standův kamarád.Bude nám po něm oběma smutno.Viďte!
Uživatelský avatar
Honza Zeman
předseda
Příspěvky: 2526
Registrován: stř 28. kvě 2008 18:24:05
Bydliště: rodný domek na Zbraslavi

Re: Zdivočelá země III

Příspěvek od Honza Zeman »

Dil jsem zatim nevidel, ale jestli je nekde sance se podivat, rad to dozenu. Celkem prekvapivy hodnoceni, uvidime.... Kazdopadne chci kricet: "na Zdivocelou zemi mi nesahejte" :) . To zapaleni pily zaridil Putna a ne Kanda, uz si teda nepamatuju jestli i Kanda se v tom nejak angazoval, ale jestli ne, tak by to byl velkej nedostatek, ze to autori spletli.
....dnes bude ten, slavnej blaznivej den....dnes bude ten, slavnej blaznivej den......
Uživatelský avatar
huba.buba
pokladník fanklubu ve výslužbě
Příspěvky: 1068
Registrován: stř 28. kvě 2008 18:20:37
Bydliště: Psojedy

Re: Zdivočelá země III

Příspěvek od huba.buba »

No já byl z trojky poměrně zklamanej. Uplný vymejvání mozku. Ze Zemana se dělá nějvětší televizní zlo všech dob a na druhou stranu tak okatá propaganda dneška ? Navíc to umělý natahování stopáže... fuj. Ale samozřejmě to dočumím do konce. Jinak by hrozil přechod na ošklivku Katku a to bych byl už totálně v pr...li.
,,ŠKOLY MÁM ČESKÝ, ALE HUBU VÍDEŇSKOU,,
Uživatelský avatar
Dobesch
major
Příspěvky: 628
Registrován: stř 11. čer 2008 8:06:22

Re: Zdivočelá země III

Příspěvek od Dobesch »

To je mi novina, měl jsem za to, že invaze se z "bratrských" vojsk neúčastnilo jen Rumunsko. Třeba se tu ještě dozvíme, že tu žádní Rusové vlastně 20 let vůbec nebyli... ;) :lol:
No ac se to nezda je --udajne skutecne tak -- puvodne Nemci do Cech jet meli, pak se to melo omezit jen na nejakou omezenou ucast (cca 2. divize -jedna pres Decin , druha nekde koncem Krusnejch hor na Plzeň), ale pry na rozkaz Samotneho Leonida nakonec hranice neprekrocili. Nasledne bylo soudruhum v NDR lito ze se teto sarady z rozhodnuti velkeho bratra neucastnili a tak se snazili vzbudit dojem ze ano a udaj delali i nejakej "propagandistice fotky a filmy". Tolik posledni vyzkumy historiku Neco malo

CO se týká Ševčíka -- vím že se ho snažili "zničit" ale to bylo ještě před smrtí Cassidyho v poslednim díle (tj v roce cca 1960) a pokud Ševčík říká 21.8.1968 větu že i s tím že mu připočetli předchozí podmínku seděl 7 let -- tak mi z toho vychází že zatčen musel být až MAX. 21.8.1961 (vazba se započítáva do trestu) tudíž v době, která v seriálu zpracovana nebyla a tudíž se mužeme jen dohadovat co mu zase provedli -- nebo neumeji autori pocitat :-) --- ale to je jen drobnost
Možno tou dolinou ide ten voz.........
Uživatelský avatar
malej Míra
bývalý předseda č.2
Příspěvky: 2644
Registrován: stř 28. kvě 2008 19:01:31
Bydliště: Roztoky u jezu, Hochtorgasse 27.

Re: Zdivočelá země III

Příspěvek od malej Míra »

Hombre píše:Dil jsem zatim nevidel, ale jestli je nekde sance se podivat, rad to dozenu...
To zapaleni pily zaridil Putna a ne Kanda, uz si teda nepamatuju jestli i Kanda se v tom nejak angazoval, ale jestli ne, tak by to byl velkej nedostatek, ze to autori spletli.
Nahrál jsem to a zatím nesmazal, plánuju si to uchovat.
Tím, že jsem předchozí série teď nesledoval, tak už se mi některé věci pletou (jestli do kriminálu poslal Ševčíka Putna nebo Kanda), autoři to určitě nespletli. :D
Hodnotit tenhle seriál po úvodním dílu považuju za unáhlené... :evil:
Mám ti ukázat jak plave?
Uživatelský avatar
Honza Zeman
předseda
Příspěvky: 2526
Registrován: stř 28. kvě 2008 18:24:05
Bydliště: rodný domek na Zbraslavi

Re: Zdivočelá země III

Příspěvek od Honza Zeman »

Objevil jsem videopujcovnu CT, kde se daji ruzne serialy a filmy "vypujcit" do pocitace, treba Zdivocela zeme je tam dil za 19Kc, a je mozne si pustit i druhy dil... Celkem slusna cena pro toho, kdo nema jinou moznost. Kdyztak se Miro domluvime a prijdu na promitani.... :)
....dnes bude ten, slavnej blaznivej den....dnes bude ten, slavnej blaznivej den......
Uživatelský avatar
Inge Schellerová
poručík
Příspěvky: 147
Registrován: pon 20. říj 2008 18:48:09
Bydliště: Pražské Horoměřice
Kontaktovat uživatele:

Re: Zdivočelá země III

Příspěvek od Inge Schellerová »

Po dvou dílech nuda nuda, šeď šeď, ale asi je to hlavně tím skokem z let 70. do nového století. Řemeslo a jeho vývoj :roll:
"Nebuďte kruťas, kamaráde, mějte rozum!" aneb jak se seznámili Honza s Jirkou :D
Uživatelský avatar
Honza Zeman
předseda
Příspěvky: 2526
Registrován: stř 28. kvě 2008 18:24:05
Bydliště: rodný domek na Zbraslavi

Re: Zdivočelá země III

Příspěvek od Honza Zeman »

No zatim tezko rict o cem to cele bude, doufam ze se tema okupace nepotahne celou serii, kazdopadne nudne to na me nepusobi. Jen to chce poradnou zapletku, ale ono asi neni moc z ceho brat, kdyz se v tech letech zas tak moc nedelo, jako v letech, kdy byly predchozi dve serie... Uvidime, jak se toho vsichni zhosti. Uz se to vsechno netoci kolem Madery, vsichni kolem zestarli nebo spis dospeli, nekam se to hnout muselo. Moc se mi ale nezda to zkouseni hry Branibori v Cechach, to mi pripada jako vareni deje z vody a pusobi to zatim trochu trapne. Ale pozitivum je to, ze se vysvetlila nejasnost z prvniho dilu, kdy Sevcik myslel, ze ho udal Kanda, to by jinak byla velka chyba, kdyby to takhle nenavlikli. Verim, ze se to u me nestane tak jako s posledni serii Nemocnice, kdyz mam volno, tak se na to ani nemam chut divat. Drzim palce do dalsich dilu....
....dnes bude ten, slavnej blaznivej den....dnes bude ten, slavnej blaznivej den......
Wunder Pepi
strážmistr
Příspěvky: 77
Registrován: čtv 25. pro 2008 18:49:57

Re: Zdivočelá země III

Příspěvek od Wunder Pepi »

jsem svým způsobem takový šťoura,v posledním díle teď v pondělí na schodech před barákem popíjejí pivo z eurolahví.Ty ale v roce 1968-69 nebyly nebo jo?
Uživatelský avatar
Dobesch
major
Příspěvky: 628
Registrován: stř 11. čer 2008 8:06:22

Re: Zdivočelá země III

Příspěvek od Dobesch »

Jo lahve me taky zarazily pac sem cekal ze budou mit stare dobre DIN ale pak me zas napadlo buh vi co meli ...... nejak nevim zda to komentovat

Vseobecne mam dojem ze 3. rada za akcniho serialu udelala konverzacku a jeste diky napadu vypustit zimni mesice jinak by tech dilu bylo asi 100 --- mam dojem ze ted uz jsou asi 7 dil na jare 1969.... ale mezi tim se tam motali nejaky maturity a zkouskovy obdobi ..... zkratka uz jen doufam ze nebude 4. rada ---- do budoucna asi budu vzdy sledovat jen prvni dve rady ..ta 3 je pro me velke zklamani
Možno tou dolinou ide ten voz.........
Wunder Pepi
strážmistr
Příspěvky: 77
Registrován: čtv 25. pro 2008 18:49:57

Re: Zdivočelá země III

Příspěvek od Wunder Pepi »

Plně s Vámi souhlasím,kolego!Taky se nejraději dívám na první dvě řady,byly mnohem lepší.Opět se asi ukazuje,že se nic nemá uměle prodlužovat...tak,jak je dneska bohužel v módě.Třetí řada mě taky celkově zklamala,čekal jsem víc.
Odpovědět